No komu by se to nelíbilo, že :-)
JENŽE! První věc, která mě začala brzdit, když jsem chtěla začít zběsile objednávat, tyhle dipy, omáčky, majonézy, dressinky atd. nejsou všechny až tak přírodní, jak se tváří. Bohužel tam často najdete nějaké umělé látky a naprosto ve všech sorban draselný. Což je konzervant, díky kterému jsou tyhle omáčky téměř nesmrtelné a můžou cestovat po celém světě, dlouho se skladovat a nezkazí se vám, ani když je hned nespotřebujete. To je sice fajn, ale nějak se mi tohle do sebe nechce cpát. A umělá barviva taky ne.
No a buďme upřímní, 100 - 129 kč za jeden dressink, to také není úplně příznivá cena. No a když jsem na Amater Olympii měla možnost je všechny ochutnat, byla jsem trochu zklamaná. Sama jsem měla doma barbecue a italský dressink a ty mi chutnaly. Ale třeba od těch sladkých polev a dalších dipů a dressinků jsem čekala víc. Některé mi přišly až vyloženě fuj :-/ A ve většině jsem cítila takovou divnou nakyslou příchuť, která mi dost vadila.
A tak mi to opět nedalo a začala jsem vymýšlet, jak si něco takového vyrobit doma. Nepotřebuju, aby mi dip nebo poleva vydržela rok. U nás většinou padne do tří dnů :-D
No a světe div se! Hned na první pokus se mi úplně úžasně povedly 4 kousky ;-) Ráda se vámi na ně zavzpomínám aspoň prostřednictvím fotek a receptů, protože jsou už samozřejmě pryč :-(
Ale určitě je udělám znova a chystám se i na další verze na které mám plno nápadů ;-)
Hlavní výhody Blažčík farms omáček?
- výrobní cena cca 10-15 Kč
- bez konzervantů a umělých barviv
- bez čekání na dodání z e-shopu
- variabilita dle vlastních chutí
Paráda ne? :-) Tak jdeme na to!
Bez čeho se neobejdete
- agar prášek - koupíte za pár kaček ve zdravé výživě
- xantan nebo guar guma - také většinou ve zdravé výživě. Ale ne v každé, možná budete muset pohledat.
- příchutě Myprotein - nejsou sice nezbytně nutné, ochucovat a sladit můžete i jen přírodními věcmi jako je kakao, vanilka, stevie, karob, káva, atd., ale prostě má to s nimi ten správný šmrnc ;-)
- stevie, pokud nebudete sladit příchutěmi zmíněnými výše a do slaných verzí
- ocet - na slané verze, nejlépe jablečný a balzamico
- koření - na sladké verze: káva, vanilka, kakao, karob nebo na slané verze: bylinky, koření
- další: rostlinné mléko s nízkou energetickou hodnotou, sojovka, hořčice, rajčatové pyré, různé čaje,...
Prostě dá se hodně experimentovat a improvizovat z toho, co vás napadne. Já měla to štěstí, že se mi zatím všechny 4 verze povedly na jedničku ;-) Je to opravdu jednoduché!
Čokoládový dip
Asi nejmilovanější mazlík ;-)
15g 100% odtučněného kakaového prášku (cca 2 lžíce)
1 menší čl čokoládové příchutě MP
300 ml vody
3g agarového prášku
1 menší čl čokoládové příchutě MP
300 ml vody
3g agarového prášku
Všechny ingredience dejte společně do kastrůlku, promíchejte metličkou a dejte na sporák. Uveďte do varu, pořád míchejte metličkou a povařte 2 minuty. Poté směs přelijte do misky a nechte zcela vychladnout. Celé vám to ztuhne v jedno želé. To rozmixujte a máte hotovo!
Náklad na jednu várku: 14 Kč
Vanilkovo-mandlový dip
Sladký milouš bez výčitek č. 2.
100ml nápoje ze sladkých mandlí
1 menší čl vanilkové příchutě MP
3/4 čl mleté vanilky
150ml vody
2,5g agarového prášku
1 menší čl vanilkové příchutě MP
3/4 čl mleté vanilky
150ml vody
2,5g agarového prášku
Všechny ingredience dejte společně do kastrůlku, promíchejte metličkou a dejte na sporák. Uveďte do varu, pořád míchejte metličkou a povařte 2 minuty. Poté směs přelijte do misky a nechte zcela vychladnout. Celé vám to ztuhne v jedno želé. To rozmixujte a máte hotovo!
Náklad na jednu várku: 11 Kč
Kapučínová poleva
Silnější voňavá láska. Na obrázku je proteinová ledová káva z minulého článku, ale místo kávy jsem tam právě dala tu polevu a sklenici jsem ještě zevnitř polila polevou, než jsem tam nalila koktejl. Měla jsem z toho děsnou radost :-)
Všechny ingredience kromě poslední dejte společně do kastrůlku, promíchejte metličkou a dejte na sporák. Uveďte do varu, pořád míchejte metličkou a povařte 2 minuty. Poté směs přelijte do misky a nechte zcela vychladnout. Celé vám to ztuhne v jedno želé. Přidejte santan gumu, rozmixujte a máte hotovo!
Náklad na jednu várku: 9,5 Kč
Italský dressink
Totální mňamka na zeleninku všeho druhu!
175ml passaty (rajčatové pyré)
275ml vody
5 pl jablečného octa
5 kapek stevie
1/2 čl soli3g agarového prášku
2 čl koření formaggio od Antonína
1/3 čl xantan gumy
275ml vody
5 pl jablečného octa
5 kapek stevie
1/2 čl soli3g agarového prášku
2 čl koření formaggio od Antonína
1/3 čl xantan gumy
Všechny ingredience kromě xantan gumy a 1 lžičky koření dejte společně do kastrůlku, promíchejte metličkou a dejte na sporák. Uveďte do varu, pořád míchejte metličkou a povařte 2 minuty. Poté směs přelijte do misky a nechte zcela vychladnout. Celé vám to ztuhne v jedno želé. Přidejte xantan gumu, rozmixujte, vmíchejte zbytek koření a máte hotovo! Nechte ještě uležet v ledničce, aby koření pěkně nabobtnalo.
Náklad na jednu várku: To jsem už líná počítat, sorry :-D
Juchůůů, je to fakt parádička :-) Teď ty diety budou jen samá radost! Ale i teď si s omáčkami zpříjemňuju svoje pochoutky. Těším se, až vyzkouším další verze. Určitě je sem pak zase přidám, když se povedou.
Jak vám se zamlouvají Walden farms a jak vás zaujala moje domácí verze? Určitě písněte, když je vyzkoušíte a neboe pokud vymyslíte i nějakou další zajímavou variantu. Ráda se taky ispiruju od vás ;-)
18 komentářů:
Pááni ty jsi skvělá! Díky moc za recepty, určitě vyzkouším! Já mám doma karamelovou polevu of WF a není to špatný v dietě všechno sladší je dobrý :D ale taky mi vadí, že je to dost chemie a navíc to tak trochu i chutná. Takže jsem fakt ráda, že jsi přišla s touhle alternativou ;) díky moc!
waw, jdu nakupovat ingredience :)
Ahoj, myslíš že to bude chutnat dobře aji bez toho proteinu ? popřípadě , nevíš čím by se dal nahradit ? :) díky
Jaký protein myslíš? Žádný tak není :-)
úžasný! :)
Teda Kačí wow! Už jsem o těchto omáčkách četla a když jsi psala, že se chystáš na zveřejnění své super zdravé domácí verze, nemohla jsem se dočkat :-)
Dnes jsem zkoušela italský dressing na salát - výborný! A teď mi v lednici tuhne čoko dip na ranní snídani, kterou budou ovesné lívanečky a ovocem a právě tímto dipem, už se těším!
Napadají mě další příchutě které by se daly vytvořit. Třeba takový karamelový dip, to by byla bomba! Nenapadá tě z čeho jej vytvořit? Jestli namočit datle, ty se používají hodně do ''karamelových'' příchutí:-)
No věřím že variant je nespočet:-)
Vážně díky za receptíky.
Tohle bys měla prodávat v tom svém obchodě, šlo by to na dračku ;D
Chtěla jsem se zeptat, snad to není tajné...proč ses vlastně vdávala tak brzy? Je to celkem neobvyklé, ale krásné :)
Díky :-) Prodávat bych to mohla, jen kdybych tam dala taky ten sorban draselný :-D Jinak by to asi moc dlouho nevydrželo. Ale v ledničce mi vydržely asi 10 dní a na pohled ani chuť jim nic nebylo ;-)
Tajné to vůbec není. Vdávala jsem se brzy proto, že jsem brzy našla muže svého života, se kterým chci být už napořád. Tak na co čekat ;-)
Láká mě ten čokoládový dip a kakao nám doma zrovna dochází, tak uvažuji o koupi toho odtučněného ale netuším, kde jej sehnat za dobrou cenu. Uvítala bych tedy nějaké tipy, jestli máš nebo jaké používáš ty? Děkuji
Kupuju v Dm od Alnatury. Tuším za 50 kč a je top!
Musím říct, že tohle je vážně super nápad! Agar agar mi doma ležel dlouho, a tak konečně našel využití :) Nemám sice příchutě od MP, ale zkoušela jsem citronový dip slazený stévií a je naprosto skvělý! Chodím na něj se lžící a na lívancích byl dokonalý...a brzy spáchám kakaovou verzi! Moc díky za tip :)
ahoj supr! Chci se zeptat jak dlouho to vydrží v lednci? Děkuji Baru
ahojky, tak jsem zkoušela ten čokoládový dip a i po rozmixování to vůbec nemá takovou konzistenci jako máš ty na obrázku :-) mám to takové tuhé, cuckaté.. nějaká rada? :-) jooo a děsně z toho cítím tu pachuť agaru :-( co s tím?
Já to mixuju tyčákem a nejdřív je to taky kuckaté, ale jak mixuju dál, tak už je to hlaďounké. Možná si agaru dala moc. A pachuť? On má agar nějakou chuť?
Těžko říct, ale dýl jak týden bych ho tam nenechávala.
To zní také skvěle! Vyzkouším :-)
Zachránila si mě na sacharidovejch vlnách!! Ten čoko dip je úžasnej, zítra jdu pro pytel agaru a zkusim i ten dresing na salát :) Děkuju za tip!
V.
Jéé, tak to mám radost :-) Pro mě to byl také objev století ;-)
Okomentovat