úterý 4. února 2014

Přechod k naturálům

Ahoj milánkové :-)

Tak jak někteří z vás asi už tušili a jak jsem včera naťukla, z několika důvodů jsem se rozhodla přejít z IFBB k INBA. Pro ty, co je tohle tatarština, vysvětlím. Jsou to dvě odlišné federace zastřešující kulturistické soutěže. Pod IFBB (international federation bodybuilding and fitness) spadá u nás v ČR SKFČR (svaz kulturistiky a fitness České republiky). Tam jsem se loni přihlásila, protože moje trenérka Zdeňka Razýmová je státní trenérka tohoto svazu. Takže jsem tam šla automaticky, nikdo se mě na nic neptal a já vůbec neměla tušení, jak to vlastně je, jaké jsou jiné možnosti atd.

Ale jelikož jsem zvídavá, obzvlášť, co se fitnessu týče, časem jsem zjistila, že jsou i další asociace s různým zaměřením a působností. Taky jsem tak nějak pochopila, že IFBB je sice nejsilnější z nich, ale taky tam dost vládne komerce, korupce a doping. A to mě začalo dost odrazovat.

Jedna kolgyňka veganka, která se letos také připravuje na soutěž, mi psala a ptala se, proč jsem vlastně jako "veganka naturálka" pod IFBB, že jí to nedává moc smysl. Nějak mi to uvízlo v hlavně a po čase jsem se o to začala trochu zajímat a zjistila jsem, že existuje právě INBA (international natural bodybuilding asocciation). Za ČR zastupující ČSNS (česká společnost pro naturální sport). Prostě čistě a poctivě. Nemají sice takové zastoupení jako IFBB, ale mám z toho zatím takový dojem, že je to právě dělané pro lidi, co to dělají pro radost, poctivě, čistě, s láskou a ne pro moc a slávu. To se mi na tom líbí. Nic méně, nějak vážně jsem to na začátku nebrala.

Kladívko uhodilo na hlavičku, když jsem zjistila, že mají jiné kategorie. Abych vám přiblížila svoje myšlenkové pochody... Bylo to vidět už na podzimní sezóně a od té doby to stále graduje. Z kategorie bikini fitness se stal velký hit a teď chce být každá bárbínka, která v životě nedržela činku v ruce a nemá vztah ke stravě, najednou "bikina". Vyšpulovat zadek v kamínkových plavečkách, nakrucovat se na pódiu atd. Popravdě, tohle už od začátku nebylo nic pro mě. Navíc dnešní trend a forma kategorie bikini mi také není úplně vlastní.


Mě se líbí o něco větší a vyrýsovanější svaly, větší separace, "six pack", širší a kulatější ramena. Já na sobě mám ještě hodně práce, ale moje ideální představa je dál něž bikini a tak se nechci spokojovat s něčím míň.

Ale zase bodyfitness je na mě už moc. Nelíbí se mi ten tvar postavy. Hlavně hodně široká záda a už přehnaně vymakané břicho, že zaniká pas, ruce moc objemné. Tvar zadku také už není takový ten hezky kulatý a nohy a lýtka už mi přijdou moc. Mě se prostě líbí ty kulaté tvary.


Mojí ideální představou bylo něco jako svalnatější a vyrýsovanější bikina. Bez těch extrémě širokých ramen, s úzkým pasem, hezky kulatými a separovanými delty, ale zase ne moc velké pracky a širká ramena. Stehna hezky kulatá a macatá :-) Ale zase ne děsivě šlachovitá lýtka. A hezky vyrýsované břicho. Ani to nemusí být ty kostičky, ale separace svalů. Takovým mým vzorem je Bella Falconi nebo Andreia Brazier. Obě jsou už ale hodně svalnaté, takže jen o maličko míň (ale kdo ví :-)).






Pořád jsem si říkala. Kdyby tak zavedli nějakou kategorii mezi bikinami a bodyfitness. Už se fakt děsím toho, kolik tam těch holek bude na jaře, to se tam na tom pódiu umlátíme. Už jen na podzim na Evl´s Prague PRO jich bylo asi 40!!! Já makám jako blázen, dávám tomu všechno, abych se pak jen ztratila někde v houfu nafintěných pipinek, které se nadšeně kroutí sem a tam. To asi fakt není pro mě. Jenže co s tím?

Tak jsem začala pátrat. Nějak jsem zase zabrousila ze zvědavosti na ty naturály a světe div se! Oni tu kategorii mají! Jmenuje se Fitness model (nebo také Sport model) a je to přesně mezi bikini a bodyfitness (figure). Přesně to, co jsem si představovala. A to značně upoutalo mojí pozornost!

Když jsem navíc zjistila, že první kolo je v plavkách a druhé ve sportovním topu, sportovních kraťáskách a teniskách.... Bože to je jako sen :-) Žádné balancování na skleněných jehlách!




Byla jsem z toho nadšená. A jelikož jsem hodně impulzivní a spontánní, neváhala jsem ani chvilku! Bála jsem se ale, že nebudu moc jen tak přestoupit. Když jsem si totiž četla pravidla, zjistila jsem, že podmínkou registrace u ČSNS je 2 roky nezávodit jinde. Byla jsem ale připravená na to to nějak usmlouvat, nebo aspoň zkrátit na kratší dobu a případně bych počkala. 

Napsala jsem tedy panu Jendovi Cahovi. Ten mi odpověděl hodně rychle s dobrou zprávou, že závodit můžu klidně už letos. Jupííííííí! Závody jsou, jak jsem už včera psala, o měsíc déle. Tedy v červnu a ne v květnu jako u SKFČR. Což je fajn, že mám ještě víc času dostat se do top formy. Jsou také 4, každý červnový víkend.

7. 6. 2014 - Mezinárodní mistrovství Slovenska 2014 - Kolárovo
14. 6. 2014 - Mezinárodní mistrovství ČR 2014 - Brno
21. 6. 2014 - Mezinárodní mistrovství Maďarska - Tatabánya
28. 6. 2014 - INBA Mistrovství světa 2014 - Nitra - Slovensko

Nevím, čeho se budu moc účastnit a čeho ne. Určitě asi to Brno 14., ale pokud to půjde, tak pojedu všude! Skvělé je, že nic z toho není ani nijak daleko.

Příští týden pojedu za panem Cahou všechno probrat. Abych zjistila všechny informace. Otázek mám hoooooodně :-) Taky bych s ním dala rovnou tréňas. On je absolutní mistr ČR právě v naturální kulturistice. Je to mlaďoch.


Zaregistrovaná budu pod Fitness institut. Když jsem si přečetla, co nabízejí, tak jsem byla úplně u vytržení. Četla jsem to zrovna na tabletu, když jsem jela na orbitreku a skoro jsem z něj vylítla nadšením :-D No sledujte:

  • Finanční odměny za umístění na soutěži
  • 50 % sleva na všechny jednodenní semináře pořádané Fitness Institutem
  • 20 % sleva na všechny vícedenní semináře pořádané Fitness Institutem
  • Sleva v obchodě eshop.aktin.cz
  • 1 soutěžní barva v aktivní sezóně
  • Oblečení (tričko, tílko, čepice…)
  • Společná setkání a události
  • Volné vstupenky na MČR naturálů
  • Kompletní administrativa spojená s účastí na soutěžích
  • Rady a informace z výživy, tréninku a suplementace
  • Možnost prezentace na Aktin.cz (blog, "příběh", rozhovor...)


Soutěž

 1. místo 2. místo3. místo
  MČR  1 000,-  700,-  500,-
  ME, MS  800,-  600,-  500,-
  MM (SK, HU…)  500,-  300,-  200,-
  Pohár  500,-  300,-  200,-


Prostě BOŽÍÍÍÍ!!!

Teď mě ještě čeká říct to Zdeňce. Ještě vůbec nevím, co mi na to řekne. Ale já jsem rozhodnutá. Stravu s ní už teď asi určitě řešit nebudu. Stejně jsem si už ale jídelníček začala řídit sama a případně před soutěží bych se radila s Jendou Cahou a nebo možná ještě písnu nějaké závodnici vegance do USA :-) s prosbou o radu. Myslím, že už to ale více měně zvládnu sama.

Ráda bych ale se Zdeňkou chodila dál trénovat. Doufejme, že to nebude problém. No ale nechám to osudu :-)

Mějte se báječně!

Brzy se zase ozvu ;-)

3 komentáře:

Okomentovat