středa 20. listopadu 2013

Šířím agresivní veganské vlny všude kolem :-) Nákaza nevyhnutelná!

Ahoj lidičky, jak se máte?

Já pořád akčně jako vždycky :-) U mě to snad už jiné nebude.

Chci Vám poděkovat za rady, které jste mi minule dávali ohledně stravy a kombinace potravin. Zaměřila jsem se teď na to a snažím se jíst ovoce pouze samostatně a na lačný žaludek. Taky se teď neznásilňuju tlačením do sebe obřích porcí jídla, ale jím víc podle potřeby. Cítím se teď trochu líp, ale že by se to mé trávení nějak významně zlepšilo, to se říct nedá. Bude to mít asi hlubší příčiny. A já doufám, že se to časem nějak zlepší. Už týden beru ty probiotika, tak třeba to taky pomůže. Ale účinek enzymů jsem nezaznamenala žádný, takže už je nejím.


Můj aktuální arzenál zdraví

Právě dočítám úžasnou knížku Čínská studie. Pokud jí ještě nemáte doma, tak si jí rychle kupte, protože je to vážně terno! Jsem z ní nadšená. Hodně mě zase posunula dál a namotivovala šířit osvětu ohledně rostlinné stravy.


Tréninky mi v minulých týdnech trochu pokulhávaly. Minulý týden jsem byla jen 3x a předchozím týden 4x. Bylo to ale taky hlavně proto, že jsem měla ten víkendový kurz. Ten mi už téměř skončil. Tedy výuka. Teď už mě čekají jen zkoušky za 3 týdny. Na které vůbec nemám v plánu se učit :-D Ne že bych chtěla nějak machrovat, ale opravdu to bylo všechno ještě snadnější, než jsem čekala. No jo, mě, jakožto chronického lovce informací o výživě, asi těžko někdo překvapí :-) Čeká mě ale ještě seminární práce. Což je vypracování 3 klientů. Na to se těším :-)

Kurz mi hodně zvedl sebedůvěru. Měla jsem vždycky pocit, že osobně neumím lidem podat informace a motivačně na ně zapůsobit. Dost mě láká představa, že bych do budoucna dělala nějaké semináře a kurzy, ale pořád jsem tu měla ten osobní blok a pocit nejistoty. Díky kurzu se to ale ve mě celkem zlomilo. Viděla jsem na vlastní oči ten ůčinek na svých spolužačkách. Některé za mnou o přestávce chodily a vyptávali se, při hodinách jsme diskutovaly, začaly všichni včetně lektorky chodit na Veganzu a celkově to bylo celé hodně příjemné. Byly jsme skvělá parta. Až se mi po tom bude stýskat. Poslední den kurzu jsem přinesla ochutnávku. Sice jsem se s tím předchozí den patlala do jedenácti, ale stálo to za to. Holky si mlaskaly a nezbyl ani drobeček. Dělala jsem jim - nepečený jablečný štrůdl, slunečnicový žitný chléb s uzenou pomazánkou a brusinkami, fazolové brownies s polevou z hořké čokolády a lískooříškové mléko. Ptaly se mě, kdy vydám nějakou kuchařku a začnu dělat kurzy vaření. A já už se na to vážně chystám ;-)




Mojí velkou radosti posledních dnů je moje rodina. S radostí vám oznamuji, že už i moje mamina s přítelem jsou vegani! Každý, kdo je zná a dozví se to, tak padá na kolena :-D shlédli pár dokumentů a bylo jasno. Líbí se mi, jak mi oba na střídačku volají a radí se se mnou při vaření a nákupech :-) každý týden jim vozím z Prahy obří nákupy z Country Lifu a oni tak poznávají nové potraviny a chutě. A jsou nadšení. Jirkovi (maminy přítel) už klesl tlak a zhubnul 15kg. A prý se oba cítí skvěle. Vypadají spokojeně. Jsem vážně nadšená. Aby toho nebylo málo, tak se "nakazili" už i Jirkovo synové a jejich partnerky :-)

Zdena mě pořád drtí o sto šest. Včera jsem měla vážné podezření, že se mě pokouší zabít! Běhala jsem schody nahoru a dolů do vyflusnutí duše, kombinované s těžkými předkopy, legpressem s jednou nohou a dalšími masakry. V šatně jsem padla na koberec a v leže pila protejňák a chroupala chlebíčky v naději, že mi to pomůže se z té země ještě někdy zvednout. Nakonec jsem to zvládla a Zdeny pokus nevyšel. Ale ona to určitě nevzdá :-D Zítra jdeme znova záda a prsa, takže se na mě určitě zas vyřádí. A já jí za to ještě platím. Nejsem já blázen :-D ???

A ještě na závěr Vám povím moje nová předsevzetí (já vím, že ještě není konec roku, ale na to já nehraju):

- chodit do postele ve 22h
- vstávat v 5:30
- jíst čistě
- nepřejídat se
- odměňovací den 1x za 14 dní v neděli - dát si na co mám chuť, ale nepřejídat se
- jíst pořád zdravě i na odměňovací dny
- udělat si každý den alespoň 45 minut jen pro sebe
- udělat si jedenkrát týdně půl den jen pro sebe


Joo, ale ještě jsem si vzpomněla na něco o co se s vámi chci podělit! V sobotu jsem byla v pražské restauraci Plevel - raw a vegan. O víkendu měli "zvěřinové hody". Nemohla jsem uvěřit, že může někdo takovou prasárnu vymyslet. Shodli jsme se s manželem, že to prostě musíme prubnout! Po sto letech jsem si dala pivko. Točili poctivé nefiltrované a nepastrizované a vážně bylo výborné. Jinak podnik je to opravdu hezký, útulný a takový přátelský. Doporučuju. Ale to jíííídlo!!! V životě jsem nejedla nic lepšího. Přejedla jsem se jako zvíře (asi to předvídali, proto zvěřinové hody), ale stálo to za to. Měla jsem houbovou polévku, tlačenku s octem a cibulí + zaječí paštiku s brusinkami a mandlemi (oboje napůl s mým drahým), kančí medailonky s šípkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem, znovu tu paštiku tentokrát celou a ještě jednou napůl kančí s šípkovou. Zalila jsem to ještě tím pivem a s těží se odvalila domů. Trávila jsem sice ještě druhý den, ale dala bych to znova :-) Tu tlačenku a paštiku jsme vzali s sebou i našim a ty si taky mlaskali jako prasátka :-)




Joo, ten volný režim je prostě good :-) Až přijde rýsovačka, bude to krutý.

Tak zase brzy na napsanou ;-)

10 komentářů:

ethique.v řekl(a)...

A co se týká trávení, já bych se celkově zkusila nejdřív zbavit "toxinů" (jestli nějaký z veganský stravy lze získat), třeba pomocí psyllia, aktivovanýho rostlinnýho uhlí, červený řepy, detox čaje a tak.. Potom bych pokračovala zařazením vařený rejže a kvašený zeleniny - trochu osídlit střevo bakteriema (popř. nějaký ty probiotika). No a potom bych se vrhla na správný kombinace jídel.. Jak si psala, jíst ovoce odděleně, nekombinovat ho fakt s ničím, ani se zeleninou (vláknina ze zeleniny zanese cukr z ovoce hluboko do střev a tam pak kvasí). A pokud budeš mít na jednom talíři bílkovinu i sachry, jakože asi jo, je vždycky lepší sníst dřív tu bílkovinu, aby jí mohly žaludeční šťávy zpracovat jako první. Až potom sníst tu obilovinu a pořádně jí rozkousat, protože obiloviny štěpí v první řadě sliny. Kdyby se snědla jako první obilovina, nebo současně, škrob ze sacharidů udělá na bílkovině (např. fazoli) takový povlak a žaludeční šťávy bílkovinu těžko rozloží. Nerozložená bílkovina se dostane do střev a problém je tu. Asi to ale všechno víš... No, tak ať bříško nezlobí!

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Éthique, děkuji za rady. Tyhle teorie znám, ale popravdě v tom nemám moc jasno. Znám i opačné teorie, které říkají, že žaludek je schopný trávit sacharidy s bílkovinami současně. U ovoce je to samozřejmě jiná věc. Ale jak by to pak bylo třeba s luštěninami? Nebo ořechy? Ty přirozeně obsahují velké množství bílkovin i sacharidů.

Mě prostě nejde do hlavy, že je tolik lidí, co jí jako čuňata a mají trávení v pohodě a mě to furt tak pronásleduje. Nějaká očisla by mi možná prospěla, ale já teď asi nemám koule na to nejíst :-/ V minulosti jsem si už dělala spoustu půstů, očist, výplachů atd. Od té doby jsem na rostlinné stravě a tak je to pro mě záhada. Zkusím teď poctivě pít každý den ten kmínový čaj. Ten by měl být taky na parazity v trávicím traktu a možná se ještě poohlídnu po nějakých dalších bylinách nebo tinkturách. Budu muset zkoušet. A když bude nejhůř, holt se budu muset odhodlat k tomu půstu :-(

ethique.v řekl(a)...

Jé, mně se odeslala jen půlka zprávy... Psala jsem, jak je supr, že to takhle kolem sebe šíříš! Snad se naše řady budou rozrůstat. My máme v sobotu cestu do Práglu, tak zvažuju ty zvěřinový hody, do Plevelu se chci podívat už delší dobu...
Káťo, jak se dívá lektorka výživy na veganskou stravu? Mně vždycky příjdou, že si myslej, že mají stoprocentní pravdu, že člověk je všežravec a blablabla... TAkže je krásný, že ti dali tolik prostoru :)

Každý člověk má střevo vyvinutý jinak, hodně záleží na stravě v miminkovském věku. Když se střevo formovalo. Pokud maminky dávaj už na půl roce dítěti pištkoty s mlíkem nebo banán s tvarohem, tak si prostě ponese nějakou deformaci až do dospělého věku...
Žaludek je schopný trávit vše současně, třeba já s tím problém nemam... Ale přeci jen, složení kyselin každého člověka je jiné a někdo je holt citlivější... Potom se právě nasazují metody dělení - a to buď že se jí právě nejdřív bílkoviny a pak sacharidy a nebo radikálněji v jednom jídle nekombinovat vůbec... Kmínový čaj je fajn, na trávicí problémy je dobrý i fenyklový.. ;) Já mám třeba problém s trávením, když sním moc ořechů nebo semínek, na vysoké koncentrace tuků nejsem stavěná.. Vím to, ale občas taky ujedu... :(

Radka řekl(a)...

Člověk je všežravec a jakmile udělá ve stravování nějaké změny a vyloučí nějaké potraviny , tak se tělo brání. Mám ty samé problémy, jsou nepříjemné a tak sleduji jednotlivé potraviny jak na ně reaguji, snažím se nemíchat mnoho potravin, jím jednoduššeji. Věřím, že jsem si to zavinila sama v době kdy jsem hubnula.
Každý člověk je originál a někdo lepší tráví bílkoviny , jiný sacharidy a jiný zase tuky. Já třeba miluji ořechy a když jich jím více mám problém, když jich sním omezené množství ,tak problém nemám. Asi to chce vysledovat si to sám na sobě.
Katu jak dloho ti trval kurz? Mě příjde, že to nějak rychle uteklo:-)

Radka řekl(a)...

U nás to lektoři viděli různě, ale neodsuzovali žádný směr, záleží jak si člověk doplní živiny, tak aby tělo nestrádalo v tom určitém výživovém směru.
Já jsem spíše vitariánka,ale myslím si , že člověk je všežravec a záleží na každém co si vybere a jestli chce pojídat mrtvoly, to je věc etiky každého,mě je přirozenější jíst to co mi dá příroda a dnes i v zimě je ta možnost, ale dříve tomu tak nebylo a člověk k zachování života a př ežití si musel alespoň v zimě ulovit zvíře, to beru jako pud sebezáchovi lidstva.

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Lektorku jsme měli ůžasnou. A holky spolužačky byly taky otevřené. Takže jsme se učily, co bylo v osnovách, ale hodně jsme k tomu povídaly o všem. Každý se podělil o své zkušenosti. Rozhodně to nebylo ve stylu "takhle to je a jiná možnost neexistuje". To mě poc potěšilo. Taky je ta naše lektorka vášnivá astroložka. Hodně o tom během hodin mluvila. Jsem s ní dokonce domluvená, že mi v průběhu zkoušek udělá astrologii na hodinu a půl :-) Strašně se těším!!!

Já tomu mému čajíku říkám kmínový, ale on je to kmín, fenykl, anýz. S bylinkami to ale není jako s paralenem. Musím být trpělivá a poctivá.

A Éthique, asi tě zklamu, ale ty hody byly jen jeden výkend :-/

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Radi, já ti nevím, nemyslím si, že když člověk vyřadí živočišné potraviny, udělá mu to zle. Spíš naopak. Každý jsme prostě originál, v tom s tebou souhlasím a každému sedí a nesedí něco jiného.
Kurz trval 5 týdnů, uteklo to jako voda! Ale ještě mě čekají další ;-)

ethique.v řekl(a)...

Sakriš.. Ale tak stejně tam zavítáme, těšim se jak malý děcko :)
Já si myslím, že člověk není všežravec, jen že v případě nouze je schopný žít i z masa... Ale zuby, složení žaludečních šťáv jiné rysy na všežravce neukazují. Etické hledisko je věc další. Nehledě na hnusné podmínky chovu, i kdyby to zvíře běhalo na zelené louce celý život, vím, že bych nebyla schopná ho svýma rukama zabít. A považovala bych se za pokrytce, kdybych před tím zavírala oči a jedla maso, které někdo již pěkně naporcoval... Škoda, že to lidé v mém okolí většinou nechápou a na rovinu se o tom nemůžu bavit v podstatě s nikým, protože to většinou skončí hádkou :( Asi budu taky muset do nějakého kurzíku, když tam jsou otevření lidé :)

Radka řekl(a)...

Já kurz měla delší, proto se divím.
To neříkám, takhle jsem to nemyslela, neumím to psaným slovem vysvětlit.

Radka řekl(a)...

Myslela jsem to tak, že pokud není jiného jídla, tak je člověk schopen v rámci přežití zabít a pozřít maso, tak to bylo i v minulosti, jen v dnešní době se konzumace masa a živočišných produktů zneužívá a co to sebou nese? Osobně si myslím, že agresivita a negativita lidí je zapříčiněna také ve stravování a to právě v živočišných produktech a pak v přídatných látkách v potravinách. Dříve měli maso jen jeden den v týdnu a nyní ho máme v současné době několikrát denně.
To si nemyslím, protože třeba HCI usnadňuje trávení masa a Chymozin sráží mléko, takže žaludeční štávy jsou v našich žaludcích, aby nám pomáhaly s trávením, zpracováním masa a živočišných produktů. Já se do debat mezi vegany a nevegetariány nepouštím, protože to končí hádkami, je každého volba co si vybere a pokud si odmítanou potravinu nějak nahradí je to v naprostém pořádku. Sama se stravuji nestandartně a tak mi nepřísluší nějaký směr odsuzovat.:-)

Okomentovat