neděle 14. prosince 2014

Život v rovnováze, snadněji než se může zdát

Jelikož jste mě dnes opravdu potěšili komentáři a zprávami v reakci na můj článek z rána a jelikož se dnes vesměs válím doma a mám pohodičku, rozhodla jsem se, že přidám ještě jeden článek ;-)
Ne že by mě potěšilo to, že mi píšete, že také bojujete s psychikou a nějakými těmi splíny ohledně vlastního těla a problémy se stravováním, ale jsem ráda, že vám svými články trochu pomáhám, abyste se cítili lépe a třeba našli způsob, jak se s tím nejlépe vypořádat.


Já musím říct, že se teď cítím absolutně báječně! Ani nepamatuju, kdy mi bylo takhle dobře. Jak jsem psala v minulém článku, poslední týdny mě přepadaly depky až někdy panické stavy související s mým vzhledem. Sama jsem to nechápala a neuměla jsem se z toho vyhrabat, ale co jsem si uvědomovala bylo, že to rozhodně není normální. Sledovala jsem, jak mi to ubírá energii, čas a radost ze života. Vždyť život k sakru nezávisí na tom, jestli mám na váze o kilo víc nebo míň a jestli se mi zrovna tady rýsuje sval nebo ne. Nejsem jen nějaké číslo, jsem člověk z masa a kostí. Byla jsem sama na sebe naštvaná, že jsem tak povrchní a že svoje tělo jen pořád soudím a nemám ho ráda takové jaké je. O to spíš, když jsem si uvědomovala, že čím víc se budu stresovat, tím hůř to všechno půjde.
A tak jsem si řekla DOST! Tohle muselo skončit... A teď vám popíšu můj způsob, jak jsem začala provádět svou terapii :-)

14 KROKŮ K SEBELÁSCE A NALEZENÍ ROVNOVÁHY ;-)

- Přestala jsem se úzkostlivě prohlížet, fotit a vážit každý druhý den.
- Když už jsem se před tím zrcadlem objevila, místo toho abych zkoumala, jak na tom zrovna jsem a hledala nějaký utajený tuk, jen jsem se na sebe usmála a řekla jsem si, že jsem krásná nebo jak se mám ráda.
- Tréninky jsem přestala brát jako nějakou nutnou povinnost a dokonce jsem je omezila na 4 týdně a dál jak se mi bude chtít.
- Když jsem se ráno vzbudila rozlámaná a cítila jsem se slabá, tak jsem na trénink nešla a dala jsem si volno a prostor na odpočinek po celý den.
- Zakázala jsem si jakékoli výčitky vztažené na tenhle odložený nebo zrušený trénink.
- Zrušila jsem veškeré kardio ve fitku krom jednoho 20 minutového intervalového o víkendu a nahradila jsem ho běháním venku na vzduchu buď v parku nebo u řeky. Vždy odpoledne jako přestávku mezi prací před odpolední svačinou. A neříkala jsem tomu "jdu na kardio", ale jdu se proběhnout.
- Přestala jsem se stresovat "dovoleným" a "zakázaným jídlem" a rozhodla jsem se, že budu jíst vše, na co budu mít chuť.




- Naplánovala jsem si, že každý týden udělám 4 jídla podle Veganzy. Začnu si připravovat zase pestré a zajímavé jídlo, péct a vařit a užívat si to s mým drahým místo toho, abych vařila jen pro něj a sama jedla suchou rýži se zeleninou.


- Začala jsem kupovat a zkoušet nové zdravé potraviny - pudinky, veganské sýry, párečky, čokoládu,...



- Najela jsem na poctivou reverzní dietu s dlouhodobým plánem, který se bude vyvíjet postupně podle reakcí těla.
- Aktuálně je mým hlavním cílem navýšit na maximum kapacitu metabolismu a srovnat hormony a všechny tělesné funkce do zdravého stavu. Až pak budu zase uvažovat o soutěžích.
- Koupila jsem si nové oblečení jak na cvičení, tak civilní, nová líčidla, kosmetiku, pravidelně chodím na manikůru, do solárka a zkrášluju se a hýčkám jak to jen jde.


- Pořídila jsem si nové kvalitní doplňky stravy zaměřené ne jen na "výsledky", ale i pro zdraví.
- Získaný čas trávím se svými miláčky a zvelebováním našeho doupěte.






Dřív jsem sobě a svému tělu dávala příkazy a snažila se ho přinutit k výsledkům, které jsem od něj chtěla. Teď to dělám naopak. Naslouchám mu a podle toho jednám. Když chci jít cvičit a cítím se dobře, jdu a dám do toho všechno, užiju si trénink na maximum a železo lítá na všechny strany. Když se cítím slabá, odpočívám. Když mám hlad, jím. Když mám na něco určitého chuť, dám si to. Když třeba celý týden nemám chuť na rýži, prostě jí nejím a klidně si ty sacharidy vynahradím pudinkem, pečivem, dortíkem nebo čímkoli, co mi zrovna udělá radost :-)




Sleduju reakce těla v rámci reverzní diety. Když se cítím dobře najedená a spokojená, držím se stejných živin. Když ale začnu mít pocity hladu a nervozity a už se mi drží celý týden stejná váha nebo jde dokonce dolů, přidám na další týden po trošce sacharidů, tuků nebo obojího.

Co to se mnou provedlo? Jsem naprosto, NAPROSTO v pohodě a šťastná! Užívám si denní všední věci jako malá holka. Peču a vařím dobrůtky, které si spolu s manžou vychutnáváme jako dřív a je to krásné. Úplně jsem zapomněla, jak tohle mám ráda. Namlouvala jsem si, že mi vlastně vyhovuje jíst obyčejně a jednoduše takové to "kulturistické jídlo". Ale kdepak, já miluju jarní závitky, tiramisu, sendviče, omeletky, palačinky, čokoládky a spoustu dalších dobrot. Nejvíc mě na tom baví vymýšlet ty recepty ze zdravých ingrediencí a pak se radovat, jak se mi to povedlo :-) No už z principu, měla bych na Veganze přes 200 kreativních receptů, kdybych nemilovala vaření, pečení a dobré jídlo? Takže zase takový objev roku :-D




A hlavně co je na tom super, nemám vůbec VŮBEC potřebu plánovat si nějaký cheat day nebo smutně slintat někde v obchodě nad nějakou dobrotou. Protože prostě když mám na něco chuť, dám si to. Ale nepředstavujte si, že bych od rána do večera jedla nějaké sušenky, cpala se pizzou  a zapíjela to coca colou. Na tyhle věci už dávno nemám chuť a hlavně svému tělu chci dávat jen to nejlepší. Ale zase na druhou stranu, když se mi tam jednou za týden až dva vloudí nějaký dortík, svět se taky nezboří.




V tom je kouzlo té rovnováhy. Hlavně vše dělat s dobrým pocitem, bez stresu a strachu.
I cvičení ve fitku mě teď baví snad ještě víc. Každý trénink je jiný, pořád hledám a vymýšlím nové cviky a maximálně si to užívám.




Mám spoustu síly a elánu. Aerobko, jak jsem už zmínila mám jen venku. To mě taky nesmírně baví. Není to jen tupé šlapání a čučení do zdi nebo na hudební kanál, ale pěkně se protáhnu, provětrám, vyčistím si hlavu, vyplavím nějaké ty endorfíny a je mi báječně. Jak jsem mluvila o té reverzní dietě, tak zrovna co se týče toho kardia, tak to zatím moc neomezuju. Zaměřuju se prozatím jen na stravu a to prostě proto, že mě běhání venku baví a dělá mi dobře. A ta sváča s kafíčkem nebo čajem potom vždycky tak dobře chutná :-)


Připadá mi to, jako by nade mnou někdo mávl kouzelným proutkem. Najednou to jde všechno tak snadno... Skoro si říkám, proč to všechno? Proč jsem to nedělala už dřív, když je to tak jednoduché :-)
Musím říct, že největším nakompnutím v tomhle směru pro mě byla inspirace od jedné dívky (@brittanydawnfitness), na kterou jsem narazila na Instagramu. Našla jsem se v jejím příběhu a zaujal mě její současný přístup a neskutečné výsledky a to mě povzbudilo nebát se a začít v tomhle duchu také.


No a jak konkrétně to tedy u mě probíhá? Dobroty, které si dopřávám jsem vám už ukázala :-) Ale není to jen takové tláskání, jak mě napadne. Jak jsem řekla, je to systematická reverzní dieta. Začala jsem používat aplikaci MyFitnessPal, která je naprosto skvělá. Počítání živin je pohodlné, přehledné a zabere mi to jen velmi málo času. Navíc v tabletu to mám vždy při ruce.


Začínala jsem někde na 1260 kaloriích a postupně navyšovala. Tenhle týden jsou moje živiny takové:

Tréninkový den: 1606 kcal, 128g bílkovin, 42g tuku, 179g sacharidů
Den volna: 1370 kcal, 128g bílkovin, 42g tuku, 120g sacharidů

A světe div se, i když jídlo pořád přidávám, váha jde zázračně spíš dolů a od té doby, co jsem se tak nějak uvolnila, tělo úplně přestalo zadržovat vodu a vypadám docela k světu :-) Jen tak pro zajímavost, na závodech jsem měla 50,8 kg, teď mám 52, 8 kg v normálním neodvodněném stavu po 7 týdnech. Jsem na sebe pyšná :-) V období, kdy jsem válčila s tou psychikou a výkyvy s jídlem mi váha povyskočila, ale teď se to zase srovnává.




Tady na fotkách jsem měla 53,5 kg, ještě trochu zalitá. Teď je to o chloupek lepší ;-)

Tréninky mám:

- 4-5 (spíš tedy 5) silové
- kardio 3-4x 30-40 minut běh venku a 1x 20 min. sprinty

Víc se o nich rozepíšu třeba příště. Dnes už bylo řečeno až až :-) Snad se vám i druhý článek líbil a dodal vám naopak trochu optimismu. Hlavně buďte v klídku, mějte se rádi a nezapomeňte, že postava, tréninky a přesné dodržování jídelníčku nejsou vším. Věnujte se dalším příjemným aktivitám, při kterých se budete cítit dobře, věnujte co nejvíce času svým blízkým a mějte rádi sami sebe. Uvidíte, že pak to půjde všechno jako po másle ;-)

S Láskou 

Vaše Katy

1 komentář:

Veronika Wisiorková řekl(a)...

Za tvoji otevřenost si tě hrozně cením. Věřím, že není jednoduché vyjít na světlo s tím nejchoulostivějším. Jsi skvělá. moc se mi líbí jak to máš teď nastavené a já věřím, že to povede jen k tvé naprosté spokojenosti. držím palce

Okomentovat