čtvrtek 28. května 2015

Soutěžení a odvrácená strana pravdy

Čauky drahoušci, minule jsem vám psala podrobně o své soutěžní přípravě pouhé dva dny před prvními závody. Dneska bych se s vámi chtěla trochu podělit o své dojmy ze závodů, které jsem absolvovala.
Hodně jsem toho napsala v průběhu na facebooku, takže asi tak zhruba víte, co se dělo. O některých detailech jsem se ale na sociálních sítích dělit nechtěla, protože jsem to potřebovala sama vstřebat a raději pak uceleně napsat zde.
První závody byly mistrovství Čech, které se konaly v Děčíně. Cítila jsem se perfektně připravená, motivovaná a sebevědomá. Všechno šlo jako na drátkách a na pódiu jsem se cítila tak jako nikdy! Radost a štěstí ve mně přímo elektrizovaly a já si ty momenty užívala plnými doušky!




Byla jsem v 1. a 3. vyvolávání, všichni mě přesvědčovali o tom, že mám super formu a že finále je jisté. Bohužel tomu tak nebylo a tak jsem po semifinále zblajzla čokoládu a jela domů. 


Ani ne tak zklamaná, ale spíš překvapená a zaskočená. Tentokrát jsem to cítila, věřila, ale bohužel rozhodčí upřednostnili jiné závodnice. Vedly se kolem toho pak ještě diskuze i mezi "zkušenými a znalými". Sešla jsem se i s několika z nich a všichni mi řekli, že jsem ve finále být měla, ale prostě to nějak nevyšlo. Já se s tím umím smířit a pochopit, že hodnocení je subjektivní. Vím, že mám pořád co vylepšovat. Ale chtěla jsem znát PROČ. Co konkrétně do příště zlepšit, jak se dál posunout. Ale k ničemu kloudnému jsem nedospěla, ani mi to nikdo nezodpověděl. Dokonce to někdo uzavřel tím, že je to asi proto, že nejím to maso :-D Byla jsem z toho zmatená.
V průběhu téhle přípravy a závodění jsem se seznámila s více závodníky, trenéry, lidmi ze svazu a postupně jsem se začala rozkoukávat a otvírat oči... Najednou to začalo všechno zapadat, všechny mé předchozí nejasnosti.
Začala jsem se vyptávat a najednou se ke mně přivalilo během chvíle tolik informací, že jsem ani nevěděla, co si s nimi počít. A i když jsou to informace, které se běžně nedozvíte a možná vás ani moc zajímat nebudou, chci vám je tady sdělit. Možná pak vzbudím ještě víc nesympatie v některých kruzích... Nejen proto, že vystupuju z řady a nabourávám tak trochu jejich systém tím, že nejím maso a od rána do sebe neleju syrovátku nebo netlačím tvaroh, tím, že jsem samostatná a nepotřebuju zkušeného trenéra, co ví jak na to, tím, že nežiju na brokolici s rýží, ale ještě navíc šířím interní informace, které si nikdo netroufne říct nahlas. Ale víte co, mě je to fuk. Věřím, že pravda je mocná a měla by vždycky vyjít napovrch. A já budu ráda tou, která to učiní.

Takže chci teď promluvit především k dívkám a ženám, kterou jsem také ještě nedávno byla. 3 roky od doby, co jsem se začala věnovat tomuhle sportu a začala se zajímat o soutěžení, jsem žila v iluzi. V iluzi, že tenhle sport je o zdravém životním stylu, reprezentaci zdraví, fyzické i vnitřní síly, píli, odhodlání, překonávání sebe sama. Byla jsem pyšná, že jsem součástí tohohle všeho a mojí hlavní motivací byli úspěšní atleti a vysportované dívky. I přesto, že můj progress byl o hodně pomalejší, než jaký jsem viděla u ostatních závodnic, nenechala jsem se odradit a věřila, že když na sobě budu dál a dál pracovat, budu se dál a dál zlepšovat jako ony. Několikrát jsem si stoupla na pódium, a i když jsem se umisťovala na zadních pozicích, odvaha a dychtivost po tom se zlepšovat a vyrovnat se šampiónkám, mě neopouštěly. Věřila jsem, že když to dokážou ony, já musím také.

Ale v posledních týdnech a dnech se mi zbořil celý tenhle můj krásný idealistický svět. Ztratila jsem chuť soutěžit, dva večery po sobě jsem dokonce porušila stravu v přípravě a nemohla jsem ani spát. Cítila jsem se zrazená, hluboce zklamaná a tak mě to žralo zevnitř, že mě ta temnota pohltila. Už dlouho jsem se takhle necítila. Chodila jsem jako tělo bez duše a před týdnem to dokonce vygradovalo v žaludeční potíže. Mě se hodně emoce projektují do trávení. A tuhle záležitost jsem prostě nedokázala "strávit" a tak se to projevilo i na fyzickém těle. Na závody se mi už ani nechtělo. Viděla jsem všude kolem sebe jen faleš a podvod. Ale ta moje jiskřička bojovníka ani v téhle chvíli nevyhasla a přesto všechno jsem to chtěla jít ještě zkusit. Ale události uplynulých dní se na mě dost podepsaly a forma byla podstatně horší než před 3 týdny na Čechách. I tak jsem hrdě vystoupila na pódium a snažila se v danou chvíli vše zvládnout, jak nejlépe jsem uměla. 



Ale mezi semifinále a finále jen ležela v rohu v šatně na županu, smutná až do breku mi bylo. A teď vám povím, proč to všechno. Co to moje hluboké zklamání způsobilo.

!Doping!

Vždycky ve sportu byl, je a bohužel asi i bude. Sportovci se chtějí dostávat výš a výš, být lepší a úspěšnější a někdy hledají tu nejsnadnější cestu, jak se ke svému cíli dostat.
To pro mě není žádný převratný objev a asi ani pro vás. Ale šokující pro mě bylo, když jsem zjistila, kolik takových lidí je i v mém sportu a dokonce v mé kategorii bikini fitness. Ta, která má především reprezentovat zdravý životní styl a ženskou krásu. Existuje mnoho snadno dostupných přípravků a prostředků, díky nimž se dá dokonalé soutěžní postavy dosáhnout "rychle a snadno". A tak pak není divu, že soutěže můžou vyhrávat dokonale vyrýsované a osvalené závodnice, které si třeba před pouhými 5 měsíci koupily poprvé permanentku do fitka. Tušila jsem, že se sem tam někdo takový objeví, ale ani zdaleka, jsem neměla představu o tom, v jaké míře se tohle děje. Protože jsem to asi ani nechtěla vidět. A věřte, že to procento i na amatérských soutěžích ve federaci, která má kontroling a tudíž by se čekalo, že je naturální, je obrovsky děsivé.
Přemýšlela jsem o tom, jak tenhle článek pojmout. Po tom, co se ke mě dostávalo více a více informací o téhle sféře přímo z první ruky jsem se chtěla dozvědět co nejvíce detailů. Ne snad, že bych si chtěla ty či ony látky na předpis shánět taky, to chraň bůh, ale proto, abych znala celou pravdu a nebyla za úplného naivního idiota. A tak jsem se trochu "vzdělala" a udělala si obrázek o tom, co se celkem běžně krom kardia a carnitinu dá v přípravě používat, aby z vás pak byla ta vyrýsovaná usměvavá kráska ve třpytivých plavečkách.


Nemám v plánu v tomhle článku rozepisovat jednotlivé látky, jejich účinky a návody na nějaké kůry. Mohlo by se najít pár bezcharakterních jedinců, kteří by i po přečtení celého tohohle článku viděli jen návod "jak na to". Pro ty to rozhodně nepíšu, s tím se obracejte na jiné zkušené "poradce". Ale když to zobecním... Jsou tady přípravky, které vám můžou pomoct v různých ohledech. Většinou se ještě mezi sebou kombinují, aby to mělo opravdu grády. Od velmi silných spalovačů, které vám extrémně zvyšují tělesnou teplotu, přes růstové hormony, testosteron, látky ovlivňující centra v mozku, které vám zablokují pocit hladu a chutě, diuretika, atd., atd. Ve výsledku vám při takové nasazené kůře obrovsky naroste síla, při tréninku zvládnete o třetinu větší váhy, napumpujete jako nikdy, jste až neúnavní a to vše i na přísné dietě. Stačí vám jen velmi málo spánku, tělo extrémně dobře regeneruje, takže můžete cvičit třeba 4x týdně nohy a zadek a svaly jen porostou a porostou. Samozřejmě to neznamená, že člověk leží doma, píchá si injekce, baští pilulky a pak jde na pódium. Lidé na dopingu makají stejně jako ty v naturální přípravě nebo možná ještě více, protože mají větší kapacity. Ale řekněme, že to mají o dost jednodušší a výsledky jsou mnohem a mnohem rychlejší. Rýsování jde jako po másle, svaly jsou kvalitní, husté a pevné, nálada pořád parádní, přímo sálají energií. To zní každému fitnessákovi jako rajská hudba, že? Ani není divu, že se k tomu tolik lidí uchýlí a tyhle účinky si zamilují. ALE! Je tu jedno velké, OBROVSKÉ ALE....
Všechno si bere svojí daň. A ta daň může být v tomhle případě veliká. Zvětšování orgánů (to jsou ty vyvalené pupky závodníků), poškozování jater a ledvin, u testosteronu u dívek růst chlupů, tvrdé rysy v obličeji, zvětšení klitorisu, zhrubnutí hlasu, vypadávání vlasů a další! A tyto změny jsou naprosto nezvratné. A co se třeba stane, když přestanete brát hyper silný spalovač? Ano, tušíte správně - jojo efekt. Nebo spíš jojojojojojojo EFEKT.
A tak bych mohla pokračovat dál a dál. Pro mě osobně je tohle NAPROSTO nepochopitelné. Jak může vědomě někdo tohle podstupovat a být tak krátkozraký. Mít takovou neúctu ke svému tělu a zdraví a ničit ho jen pro uspokojení ega.
Dokonce mě sami od sebe kontaktovaly nějaké dívky po soutěžích, které se vypořádávaly s velmi vážnými zdravotními a psychickými problémy v důsledku užívání zakázaných látek v rámci soutěžní přípravy. Vy vidíte jen ten krásný třpyt a lesk na pódiu, ale ani by vás nenapadlo, že někdo přímo z finále soutěže může jet na pohotovost.

Ale dejme tomu, že by tyhle věci nebyly ani zdravotně závadné. Že by těm lidem prostě pomáhaly k enormně dobrým výkonům a výsledkům bez vedlejších účinků...

Pořád je to PODVOD a podvodem vždycky bude! Doping je zakázaný a každý, kdo ho užívá, pošlapává to, co je na tom sportu tak krásné. A to ve mě vyvolává největší zlost.
Nemám v plánu na nikoho ukazovat. Každý má svoje svědomí, ke kterému by se měl obracet. Pro mě je ale každý takový člověk naprosto ubohý a neuznávám jeho výsledky, ať jsou jakkoli ohromující.

V neděli jsem už na závody nejela. Potřebovala jsem vypnout a být z toho už pryč. Neskutečně se mi tu sobotu večer ulevilo. Šla jsem s kamarády na pizzu a pořádně se prospala. V neděli jsem odpočívala, nabírala síly a papala dobroty.
Rozhodla jsem se to všechno vypustit. Nenechat si vzít duši, svojí vášeň a radost z toho, co dělám. Pořádně jsem se oklepala a v pondělí jsem se hned zase vrhla na cvičení, mojí milovanou vyváženou stravu a režim a opět jsem se cítila šťastně a sama sebou po těch dlouhých 3 týdnech smutku. 

Nenechám se zlomit ničím a nikým! Já si tu svojí cestu, jak dělat věci po svém a s láskou vždycky najdu. A teď si jí ještě o to více vážím a o to víc jsem pyšná na svoje výsledky, píli a vytrvalost.

Takže až příště uvidíte nějaké "zázračné proměny" a budete mít pocit, že těm holkám na facebooku to jde tak krásně snadno a s lehkostí a vy asi děláte něco špatně, raději si prvně zjistěte, jak to doopravdy je. Nebo to aspoň berte lehce s rezervou. Anebo se na to úplně vykašlete a dělejte raději to nejlepší, co můžete, sami za sebe. Pro svoje tělo, pro svoje zdraví, pro svůj pocit a pro krásnou postavu. A výsledky přijdou dřív nebo později. A když později, tak co na tom? Vždyť ta cesta je cíl. Pracovat na sobě, poznávat vlastní tělo, budovat vnitřní sílu, zdraví a sebevědomí, to je to, co za to všechno stojí. To je to, v čem je kouzlo a krása! Nikdy na to nezapomínejte.
A já si klidně znovu stoupnu na pódium a skončím třeba poslední. A udělám to znovu a znovu a znovu. Ale budu při tom hrdá, protože vím, že jsem udělala maximum. Že mám úctu k sobě a svému tělu a že to, co dělám, je pro život a ne pro momentální chvíli, která rychle pomine. Dělám to taky pro vás, protože vám chci ukázat cestu, kterou si sama prošlapávám. Injekce růstového hormonu z vás silnou ženu neudělají. Ani když s pomocí nich vyhrajete soutěž. Vnitřní sílu získáte, když se budete snažit znovu a znovu, přejdete všechny překážky, tisíckrát spadnete na kolena, ale znovu se zvednete a budete trpělivé. Když si budete uvědomovat vlastní hodnotu, hodnotu zdraví a budete každý den soutěžit pouze sami se sebou. Pak už nezáleží jen na tom, kolik máte svalů, procent tuku nebo kolikátou vás rozhodčí umístí na soutěži. Pak budete vítězkami v každém momentu svého života a ten pocit vítězství bude pramenit přímo z vašeho srdce a vyzařovat z vás. Věřte v to, co je opravdové!

52 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Uplne pravdivy clanok..kati chod svojou cestou ta je spravna👍👍

Unknown řekl(a)...

hezký článek! je super, že si jdeš svojí cestou. včera jsem tě viděla ve victory a chtěla tě pozdravit, ale nevěděla jsem, co bych měla říct :-) tak aspoň touhle cestou - je super, že věta 'follow your dreams', které je leckdy spíš klíše, v tvém případě získává skutečný význam :-)

Anonymní řekl(a)...

Tak timhle clankem sis me ziskala :) drz se!

Unknown řekl(a)...

👍👍👍👍👍👍👍👍SI BOREC👏👏👏👏👏👏👏👏👏😚😚😚😚😚😚😚😚😚😚😚😚😚😚💪💪💪

Unknown řekl(a)...

Mas moj obdiv.Si Pani :) a staroslivost o telo a mysel to sa ti pak vrati.mozno nie hned ale casom urcite..nevzdavaj to nikdy a bud sama sebou..si najlepsia ;)

Tereza řekl(a)...

Moc pěkný článek :)

Anonymní řekl(a)...

Pekne a pravdivo napisane, tiez som sa takto nemilo prekvapila tienistou strankou sveta fitness a aj ma presla chut cvicit..ale, dolezite je ze clovek robi co ho bavi, robi to pre seba aj ked patricnu odmenu od druhych asi neziska, ale o nich predsa nejde, ide tu LEN o TEBA..rob dalej co ta bavi a nenechaj sa odradit..drzim palce..

Anonymní řekl(a)...

prosimtě a kdo jako z těch co byly před tebou bere? :DD

Veronika Duží řekl(a)...

Pro mne to teda není žádná novinka, ale i tak jsem si ten článek s chutí přečetla. Moc se mi totiž líbí tvůj přístup a moc ti fandím! Taky jsem si kdysi s myšlenkou závodit pohrávala, ale čím víc faleše jsem poodhalovala, tím víc mě to odrazovalo. Chci vypadat dobře po celý rok, ne jen na pódiu, a to se mi právě líbí na tobě. Tebe žádný jojo efekt nečeká :) ptz jsi do žádných extrémů nešla. Už v tom jsi pro mě stonásobnou hrdinkou!

Unknown řekl(a)...

Divil/a by ses, kolik jich je ;)

Unknown řekl(a)...

Suprově a pravdivě shrnuté info o dopingu, aspoň to lidem trochu otevře oči. Ani já sama jsem o tom, že je to tak rozšířené i mezi bikinama donedávna nevěděla. Taky mi to dost mrzí a přijde mi to opravdu zbytečné. :-)

Anonymní řekl(a)...

Vážená slečno, popisujete tu dopování s takovým zájmem a znalostí, že mám pocit jako když o něm sama uvažujete. Stejně tak si ve svém blogu protiřečíte ohledně své formy. Nedivte se, že na BFC cupu jste nebyla na lepším místě, když jste si formu prostě prožrala.
Je smutné jak vznosně dovedete svůj neúspěch házet na doping Vaší konkurence. Předkládáme tu obvinění bez důkazů což je nejenom neetické ale i trestné. Dnes je móda prezentovat se jako bojovnice v zářivé zbroji, která nic nevzdá a bude si klestit cestu tím hnusým bahnem které tu je.
Bojujte tedy, trénujte, makejte na sobě, ale nestěžujte si, nefňukejte a už vůbec neobviňujte ostatní ze svých neúspěchů.

Anonymní řekl(a)...

Nijak se slecny nezastavam, protoze jsem na soutezi nebyl a jeji formu nevidel, ale bohuzel pise pravdu - a to jeste velmi jemne podanou. Pohybuji se kolem kulturistiky a fitness cca 20 let a predevsim v muzskych kategoriich se procento dopujicich velmi blizi 100, tak to proste bohuzel je, na prednich prickach se cisti zavodnici vubec nemaji sanci objevit a to ani v disciplinach "nekulturistickych", ktere byly zavedeny puvodne prave proto, aby opet mohli zacit zavodit i naturalove...dnes uz to jsou zas "naturalove"...a ty uvozovky jsou velmi na miste. Na druhou stranu je to dnes problem mnoha sportu, svetove rekordy v atletice jsou uz davno za hranici lidskych moznosti a bez dopingu by se jim uz leta nikdo ani nepriblizil, natoz je prekonal...presto je sport krasna vec, i fitness. Kdo chce delat neco pro zdravi, muze to delat pro radost a bude vypadat dobre, kdo chce zavodit, musi do toho jit s vedomim, ze to se zdravym zivotnim stylem nema vubec nic spolecneho, je to vec rozhodnuti kazdeho. A nez zacnete napadat tento komentar,dodam,ze ja uz davno nemam soutezni ambice a popisuju praktiky, ktere znam od desitek znamych a kamaradu. Za tech 20 let jsem jich poznal opravdu hodne a mnoho z nich se tim ani netajilo, proste to brali jako samozrejmost. Ani ja to neodsuzuju, protoze - jak nekde rekl jeden nejmenovany svetovy sprinter - kdyby sprinteri behali 100metru za 12 vterin jako bezni smrtelnici, nikoho by to nezajimalo. V kulturistice plati totez, kdyby na podiu stali chlapi s postavami, ktere denne vidame v posilovne, kdo by na to koukal? Tak to je, uz za casu Arnolda se sypalo a dnes je to jen vic a kvalitneji..bohuzel s vetsimi nasledky -jako v clanku zminena vypoukla bricha kulturistu...nenajdete jedineho profesionala,ktery by jej dnes nemel - a prijde vam normalni,ze chlap, ktery nema na tele v zavodni forme skoro gram tuku,ma vypoukly pupek jako zenska v sedmem mesici? Asi ne...pisu to i proto,ze me mrzi,kdyz tyto bezne praktiky nekomu vezmou chut do dalsiho cviceni, kdyz na ne prijde takhle bolestne jako autorka clanku..a asi kazdy,kdo nekdy venoval obrovske usili cemukoli a pak zjistil,ze vlastne ani nemel sanci uspet,vi,jak to cloveka muze nalomit. Ale je treba se zvednout a jit dal...s vetsim nadhledem:)

Unknown řekl(a)...

Trestné by bolo, keby obvinila niekoho konkrétneho, ale prosím Vás, to, že o tom napísala rozhodne trestné nie je. Každý máme právo slobodne písať a čítať to, čo uznáme za vhodné. To za prvé.

Za druhé, krásne a pravdivo napísaní článok, pretože tak to proste je! A aj keby si nepísala o dopingu, čo snáď už pre nikoho nie je novinkou, teda nie je šok, že sa to dostalo do bikini fitness (veď prečo si neuľahčiť cestu, že?), tak si vystihla práve tú časť SO ZDRAVÍM A S NIČENÍM SI TELA.
Kedysi som tento šport strašne obdivovala, ale bola to len ilúzia, ktorú nám predstavovali ľudia, ktorí ním "žili". Keď som sa zblízka pozrela na tienisté stránky športu, odrazu na mňa všetko kričalo: A TOTO MÁ BYŤ AKOŽE ZDRAVÉ?! Budiž, ak si niekto (napríklad komentár vyššie) myslí, že dosiahnuť top formu na súťaženie spôsobom SUPERKOMPENZÁCIE a vyraďovania potravín je zdravé, tak ja tento svet už vážne nechápem. Fitnessáci a tréneri vo fitkách propagujú zdravý životný štýl, ale od zdravého má ďaleko.
Ale naopak, tvoj životný štýl - jesť pestro, cvičiť a nepotrebovať žiadne "in season" a "off season" sa mi nesmierne páči a chcem ti napísať len 1 jedinú veci, Kati: DRŽÍM TI PALCE!! Makaj ďalej, cvič, jedz zdravo a rob, čo najlepšie vieš, pretože toto je to, v čom si sa našla! :-) Klobúk dole! Pre mňa si obrovská motivácia TY, nie tie bikiny fitness, ktoré proste robia "čo to dá", len pre pár hodín slávy. Život je predsa úplne o iných veciach a byť v TOP FORME, ktorú dosiahneš pestro a zdravo, s hodinami driny v posilňovni sú pre mnoho žien a mužov omnoho obdivuhodnejšie ako to, čo sa dnes predvádza na pódiu a v posilňovni. Byť "vyšťavená" na pódiu tak, že niekto pri pózovaní chytí taký kŕč, že ho musia zobrať na ramená 2 chlapi, lebo to proste neodkráča sám, je smutné a vôbec nesúvisiace so zdravým životným štýlom.

Toť za mňa, ešte raz: držím palce a nevzdávaj to! Stretneš sa s mnohými negatívnymi reakciami, ale tie pozitívne zavážia 1 000 násobne viac! :-) Za mňa si TOP! :-)

Anonymní řekl(a)...

Clanek jsem si s chuti a zajmem precetla.zajimavy pohled na vec.je pravda, ze kazdy ma sanci si dopomoci k forme ruzne.je doping a doping.spalivace jsou ruzneho druhu, i vy jste Kaci brala, i kdyz byl na prirodni bazi.ja zastavam nazor, ze kazdy ma na vyber a kazdy je zodpovedny za sve telo.jo efekt tu funguje, ale myslim, ze se to hlavne odrazi v jidle, ktere si clovek dopreje po soutezni diete a telo pak i reaguje jinak, vypoukle brisko.bohuzel pri techto soutezich se nekontroluji dopingy, to az ve vyssich levlech.tato soutez je velmi subjektivni a s timto vedomim clovek do toho jde.nicmene, drzim palce.

Anonymní řekl(a)...

tak co já třeba vím..taková Adenike si taky občas něco šnupne,spolkne atd...stačí kouknou na její fotky nebo videa jak má vždy vyjeté oči :D :D sportu obzvlášt fitness 3krát ZDAR :D

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Jestli máte pocit, že se dá srovnávat "spalovač" na bázi zeleného čaje a chilli se "spalovačem", který je vlastně jen lékem na předpis a funguje na bázi toho, že vám vyvolává horečky a neovladatelný třes celého těla, tak vám to brát nebudu.
A když jsem mluvila o vypouklém pupku, nemyslela jsem ten po soutěži, ten máme samozřejmě všichni :-D Ale ten na soutěži a ten má jinou příčinu než jídlo.

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Velmi moc ti děkuji za tak nádherný komentář a podporu. Přesně to budu dělat dál a jen tak s tím nepřestanu ;-) Hateři mě jen motivují, neodradí!

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Děkuju za tvůj komentář a sdělení zkušeností a tvých znalostí. Čím víc se o tom bude mluvit, tím méně to budou lidé tolerovat.
Šanci uspět máme všichni, jen to chce vnitřní sílu a nenechat hodnotit svůj výsledek jiné a nesrovnávat se s ostatními. Ten největší úspěch spočívá v něčem úplně jiném.

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Moc ti děkuju! A držím ti palce, ať jsi spokojená hlavně sama se sebou, jdeš stále kupředu a nenecháš se odradit ničím a nikým ;-)

doDina řekl(a)...

No, nejhorší je, že je to prakticky v každém sportu a nepochopitelné pro mě je taky fakt, jak brzy to přichází. Celé svoje dětství až dospívání jsem hrála závodně tenis a i když jsem od tvého sportu hodně daleko, tak mě vyděsilo, že to dokážou cpát i malým holkám. A to je zvěrstvo. Ramenatý MALÝ holky, co jim místo prsou zmutuje hlas. A co hůř - dost možná to v 18 skončí, protože tudy cesta nevede. Držím palce - každá sypačka kterou porazíš je pro Tebe vítěžství.

Veronika řekl(a)...

Článek mě neskutečně dostal! Už proto, že naprosto sdílím Tvůj názor - celý tenhle "fitness" svět by měl být o zdraví, o tom být tou nejlepší verzí sebe sama (psychickou i fyzickou). Ale bohužel je to jako v každém sportu - lidé posunují hranice i za cenu nepřirozené chemie. Chtějí vidět, co ještě "dají" i za cenu dlouhodobých šílených následků. Až tak moc jim ten posun hranic za to stojí.

Znám plno příběhů syntholových králů, testosteronových princezen a toho, co s nimi chemie udělala. Nemá to se zdravím vlastně absolutně co dělat. Jediný, s čím to má co dělat, jsou ambice. Chtějí víc, víc, víc, nejvíc. A to už pro mě není pokora před svým tělem a krása zdravého životního stylu. Jo, je to obdivuhodný, kam až svý tělo pomocí chemie dostali, ale...hlavně smutný.

Chtěla bych Ti strašně moc poděkovat za tak upřímný článek, u kterého riskuješ velkou kritiku lidí z oboru. Je strašně super, jak reálně jsi to popsala. Já bych si strašně přála, aby existovala soutěž, kde by se opravdu zakázané látky brát prostě nesměly - striktně. Hlídalo by se to, nikdo by, ani s tou nejlepší formou, nesměl na pódium, pokud bere (mimo povolené suplementace) něco navíc. Byla by to nádhera. Ale sponzoři, peníze, moc, lobby, kontakty...to všechno tomu brání. Takže jsem strašně ráda, že existují lidi jako Ty. Lidi, kteří se nenechají semlít tím prvním místem na bedně a jedou si po svém. Tvrdě. I kdyby byli pořád poslední. Protože pro mě nejsi poslední - pro mě jsi první.

Děkuju.

Anonymní řekl(a)...

A jména? Takto je mi to k ničemu..stará známá věc bohužel :(

Luca řekl(a)...

Gratuluju k výsledku :) myslím, že i tak je to velký úspěch. Moc tě obdivuju, jak to dokážeš i přes to všechno zkousnout a jít si dál za svým. Je to dost smutné, že se holky rvou za nějakým blbou výhrou přes svoje zdraví :/... Zůstaň svá, jsi velká motivace :)

Anonymní řekl(a)...

Považuji za vrchol drzosti a naprosté absence sebereflexe obviňování z vlastního neúspěchu soupeřky s tím, že pokud jsou lepší než já, musejí dopovat. Milá slečno, trénujte alespoň z poloviny jako ony, namísto vytváření konstrukcí a pak se možná dočkáte i vy. K tomu si připočtěte potenciál, který nwmáte a navrch přidejte vaši žalostnou připravenost na Čechách i BFC . Pak dojdete k důvodu, pro který jste skončila tak, jak jste skončila.. Hledejte chyby u sebe a beobviňujte z něčeho sportovkyně, jimž dispozicemi, ani pílí, nesaháte po paty. A gařaďte do svého slovníku slovo pokora a respekt. Hodně štěstí. L.Kurčík

Unknown řekl(a)...

Moc dobrej článek :-) me by taky absolutně nenapadlo ze třeba i v bikini fitness se děje něco takovýho.. Docela cumim.. proto je stejne nejlepší nedělat nic pro obdiv ostatních, ale pro sebe, z toho má člověk stejne největší radost. Moc ti fandím! :-)

Anonymní řekl(a)...

Pro mě to tedy nejsou vůbec nové informace, naivní nejsem ani trochu, co se tohoto týče... ale je to krásně a uceleně napsané! Díky za článek, více takových!
Fandím ti!

Anonymní řekl(a)...

Pane Kurčík, podle vás tedy doping ve světě fitness neexistuje a všechno jsou to jen konstrukce?

Anonymní řekl(a)...

Absolutně nechápu, jak někdo může napsat, že ty jsi v přípravě "žrala". Toto hodnocení se mi zdá být velice ukřivděné a nepravdivé!! A já s ním vůbec nesouhlasím! Jsi atraktivní žena, velice nádherná, která má minimum tuku,nádherné vyrýsované svaly, žádná hubená anorektička a to je to, co tě dělá jinou, protože jsi nikdy nic nebrala,nikdy jsi nešla na kost, do sedření, prosím nezměň to! Moc ti fandím! N.

Luc řekl(a)...

Milý pán Kurčík,

Tvárme sa, že vy to máte tiež len z tvarohu..No a k veci, nevšimla som, že by tu boli menované konkrétne pretekárky. To, že aj bikinárky dopujú, je skrátka holý fakt... Či sa cítite dotknutý článkom, pretože tam súťažila vaša partnerka? Katka mala na Čechách formu dobrú, to, že potom to nebola sláva povedala aj ona sama a nijak z toho neviní ľudí okolo seba.... a odkedy dlhé nohy, úzky pás a širšie ramená nie sú dobré predispozície ? tu hovoríte ako keby iné pretekárky vyzerali ako Ashley K... a jasne, istotne si žiadna bikina v ČR nevypomáha žiadnymi zakázanými látkami a po vonku behajú biele jednorožce.

Pekný deň

Anonymní řekl(a)...

Extáze ou jé

Baru_hola řekl(a)...

Potrefena husa se vzdycky ozve... Ze?

Unknown řekl(a)...

Luc to vystihla ;-)

Perrie řekl(a)...

No tímto článkem jsi mě opravdu dostala.. nenapadlo mě, že se toto stává i v tomto odvětví. Přesně jak jsi řekla, mělo by to být o štěstí, sportu, zdravém stylu a ono toto... nechápu.

Anonymní řekl(a)...

tak nesutaz... taketo pizdy nam najradsej.. je to sport a ber to tak ako to je alebo proste nesutaz. tie co boli pred tebou boli lepsie, aj tak si vyzerala ako v objemovke a bola si tam jedna z tych tucnejsich.. bravcova forma proste nie je in. zober to a chod dalej, nevyplakavaj sa... drz sa svojho zdraveho zivotneho stylu a nesutaz, myslim ze to je pre teba lepsie a budes aj stastnejsia. Saba.

Anonymní řekl(a)...

sa cudujes? bravcovu formu si mala a tie co boli pred tebou boli proste lepsie.. nevyplakavaj sa a zober realitu tak ako je.. mala si uplne zaliate nohy a tucnu tvar... proste forma ti nevysla, tak sa z toho pouc alebo nesutaz... hlavne to nezhadzuj na vsetkych...saba

Anonymní řekl(a)...

Nedá mi to se nezeptat, ty jsi teprve teď zjistila, že tohle existuje? Připomínáš mi malé dítě, rozhořčené nad nespravedlností světa, která tu vždycky bude. Satčilo mi vidět pár tvých videií z "tréninku", předkopávání s opaskem, celkově tr. plán jako z kurzu pro babči po šedesátce :D, nehledě na tvé jídlo pár dní před soutěží, ty holky si to musely vydřít, myslím tím opravdu, proto mi nepřijde zrovna vhodné publikovat takovéhle články zrovna z tvé strany...

Anonymní řekl(a)...

Nemuzu si pomoct, ale vetsinou lidi, co nemaji na vic, kopou jenom kolem sebe. Zatim jsi vsude soutezila nepripravena, zalita, s hroznou krecovitou a neestetickou prezentaci, a silene upravena a obvinujes holky, co vyhraly, OPRAVNENE vyhraly, z dopingu? Neni to nahodou jenom zavist, kterou potrebujes ventilovat? Nemluvim o tom, ze pokud pominu souteze, tak vypadas jako silna, zdrava holka, fajn, prezentuj ostatnim zdravy zivotni styl! Ale sama vis co to obnasi, a jak holky na soutezi maji vypadat, tak nechapu, proc se cpes nekam, o cem prohlasujes, ze je to prohnile od vrchu dolu dopingem. Navic kdyz se ani nezvladnes pripravit tak, jako ostatni (samozrejme ne vsechny) holky.

Mam pocit, ze z tebe i na te soutezi vyzarovalo neprimerene velke sebevedomi a jsi proste az moc hrda a namyslena. Zkus k tomu pristoupit priste s vetsi pokorou a treba to vyjde a nebudes muset psat tyhle obvinujici a fnukajici clanky. An

Anonymní řekl(a)...

Milá Kačko a všichni kritizující anonymové,
chtěla bych něco říct všem, co píší že se do formy ,,prožrala" a její tréninky nejsou dostatečně brutální, ti co tvrdí, že tam byli lepší. Osobně si myslím, že vzhledem k tomu, že ti, co soutěžící posuzovali, nebudou žádní nezkušení zelenáči, byl výsledek objektivní a byly tam i lepší korby, ale toto hodnocení probíhá na základě VZHLEDU. Myslím, že tenhle článek neměl být zamýšlen jako kritika postav ostatních nebo popírán vlastních nedokonalostí. Pointa spočívá v tom, že Káťa patřila samozřejmě ještě s několika dalšími k holkám, co na to šly poctivě a nezničily pointu ,,zdravého sportu".
A to, že její porce nejsou dostatečně malé a tréninky dostatečně tvrdé, je možná v porovnání s ostatními soutěžícími fakt. Ale kolik těch holek, co vypotí krev a sní půl rýžového chlebíčku, to dělá s láskou? Je to pochopitelné, nikdo není šťastný se stokilovou činkou na zádech a nula cukry v těle, ale má cenu to dělat, když celý rok trpí pro jeden den, kdy se projdou po pódiu. Nehledě na to, že když jim to nevyjde, musí to být pocit na sebevraždu.
Tyhle holky už překročily tenkou hranici mezi sportem a sebezničujícím krátkozrakým závodem za výsledkem. Každá prohra je nutí dělat víc nesmyslných věcí, aby vyhrály a pak až se to stane, ztratí v životě cíl a zjistí, že obětovat tomu zdraví, nestálo vůbec za to.
Abych to tedy shrnula. Myslím, že kdybych mohla, tak Kačce udělím první cenu, ne v nějaké kulturistické soutěži, ale za to, že se nenechala zblbnout, nedovolila sportu, aby jí přerostl přes hlavu, než pohár jí je milejší zdraví a hlavně cvičí a zdravě jí s láskou a né protože ,,musí".
Tak co, kritici, nemyslíte si, že když vypadá Kačka takhle při těchto návycích, že kdyby přešla na režim těch ostatních, bude vypadat stokrát líp než oni?

Anonymní řekl(a)...

úplne si to vystihla, nemám čo dodať.

Anonymní řekl(a)...

Hluboce před tebou smekám, pro mě jsi absolutní vítěz ty! Tvůj článek bude jistě velikou motivací pro mnohé z nás. Jen tak dál a ať se ti daří!

Unknown řekl(a)...

Vážený Anonyme,

jediná věc, co by měla být trestná, je, když se někdo snaží ze sebe dělat chytráka a chrlit, co je trestné a nemorální, a sám ani neví, jak má obvinění vypadat, aby to vůbec obvinění bylo. Za nemorální považuju třeba to, že se vědomě toleruje něco, co je zakázáno jak samotnými pravidly Svazu, tak i právně mnohem silnějšími předpisy. Dokážete si vůbec uvědomit, jaký dopad by mělo zveřejnění dopingové bilance na závodech - svazu i nesvazu? A kdyby se někdo fakt nasral a dal si tu práci ty důkazy získat? A že většina těch, co vyhrávají v drtivé většině nedopují? Pokud mi chcete tvrdit opak, rád si počkám Vaše důkazy a další právnické poznámky.

Teď k článku. Doping tu je skoro 70 let, a v kulturistice má své nezastupitelné místo. Článek má pro mě jedinou podstatu a smysl, a to je ukázat zkušenost ženy, která byla konfrontována s realitou soutěží a vyšla s pravdou ven. Stejně to všichni ví. Trošku mě zaráží ta nevědomost, ale znám to, člověk si to nepřipouští...

Navíc všechny hodnoty v článku vyzdvižené, přesně těmi se samotné fitness prezentuje. A ono to ve své podstatě taky tak je, ALE ROZLIŠUJTE SOUTĚŽ A ŽIVOTNÍ STYL! Na soutěži se porovná aktuální forma, rozdají se body a pak předají ceny podle pořadí, zdarec, tečka. Nikoho nezajímá, že výherce dopoval, a ten na 5. 7. a 10. místě dělali to samé, co výherce, jenom bez dopingu.

Ne vždy vítězí doping, ale málokdy se stane, že vyhraje naturál.

Osobně se ztotožňuju s mnoha názory autorky a fandím!

Unknown řekl(a)...

Vážený Anonyme,

jediná věc, co by měla být trestná, je, když se někdo snaží ze sebe dělat chytráka a chrlit, co je trestné a nemorální, a sám ani neví, jak má obvinění vypadat, aby to vůbec obvinění bylo. Za nemorální považuju třeba to, že se vědomě toleruje něco, co je zakázáno jak samotnými pravidly Svazu, tak i právně mnohem silnějšími předpisy. Dokážete si vůbec uvědomit, jaký dopad by mělo zveřejnění dopingové bilance na závodech - svazu i nesvazu? A kdyby se někdo fakt nasral a dal si tu práci ty důkazy získat? A že většina těch, co vyhrávají v drtivé většině nedopují? Pokud mi chcete tvrdit opak, rád si počkám Vaše důkazy a další právnické poznámky.

Teď k článku. Doping tu je skoro 70 let, a v kulturistice má své nezastupitelné místo. Článek má pro mě jedinou podstatu a smysl, a to je ukázat zkušenost ženy, která byla konfrontována s realitou soutěží a vyšla s pravdou ven. Stejně to všichni ví. Trošku mě zaráží ta nevědomost, ale znám to, člověk si to nepřipouští...

Navíc všechny hodnoty v článku vyzdvižené, přesně těmi se samotné fitness prezentuje. A ono to ve své podstatě taky tak je, ALE ROZLIŠUJTE SOUTĚŽ A ŽIVOTNÍ STYL! Na soutěži se porovná aktuální forma, rozdají se body a pak předají ceny podle pořadí, zdarec, tečka. Nikoho nezajímá, že výherce dopoval, a ten na 5. 7. a 10. místě dělali to samé, co výherce, jenom bez dopingu.

Ne vždy vítězí doping, ale málokdy se stane, že vyhraje naturál.

Osobně se ztotožňuju s mnoha názory autorky a fandím!

Unknown řekl(a)...

To "hodně štěstí" na konci zní po přečtení celého příspěvku tak trochu.. falešně? Nazvete autorku "bezpotencionální" a na konci v ní jakože začnete opět věřit ne?

A asi jsem mimo, ale vysvětlete mi, jak může člověk, co nedopuje, trénovat jako ti, co dopují?
Cvaklo Vám trošku, že to je hovadina, nebo bych měl zařadit do slovníku k pokoře ještě demenci?

A nikdo neříká, že nemůže vyhrát naturál, ale v kolika případech se to fakt stane?

Tohle je prostě škoda slov...





Anonymní řekl(a)...

Popravdě nechápu tenhle článek, přijde mi, že tu brečíš, že tě nevybrali a ty sis myslela, že by měli. Prostě tamty byly lepší, nebo jsi se prostě nelíbila rozhodčím. No boože, bude další soutěž, další možnosti a jestli po každé když tě nevyberou budeš brečet a křičet, ony berou doping.. Doping je v každém v sportu a v tomhle byl taky od začátku, buď se s tím člověk smíří a nebo ne.. a takový detail, jak může být fitness svět o zdraví, když závodníci několik týdnu před závody nasadí přísnou dietu, několik dní před přestanou skoro pít, už jen tohle zavání tím, že tohle asi nebude zrovna zdravé... myslím, že existují sporty, kde mají ženy hezké postavy a nemusí se trápit hlady a vypadají zdravěji než nabarvené fitness bikini, kam v dnešní době jde každá druhá, která zhubne a umí chodit na podpatkách.. Holka, říkáš si bojovnice, tak bojuj a nebreč tady nad dopingem a tím, že tě nevybrali...

Anonymní řekl(a)...

Souhlas...Ty jsi vážně čekala,že tam všichni pijou max protein? To,že sis vybrala jít tou těžší cestou tě sice ctí a je to sympatický,ale je to jen a jen tvoje volba.Děláš z komára velblouda,protože jsi prohrála no...S opravdu čistě naturální stravou je jasný, že se nedostaneš tak daleko,jako ony...Měla jsi s tím počítat a raději se ubírat jiným směrem ..Teď jsi akorát zklamaná..
Nicméně, já si tě velmi vážím pro tvoji bojovnost a odhodlání,nekaz to prosím tím,že budeš kopat kolem sebe....:) Já třeba osobně myslím,že ty soutěže jsou pěkně trapný a dávám přednost ZDRAVÍ,ne pilulkám.Baví mě,jaké variace jídla existují ve zdr. variantách,které nám s láskou ukazuješ...Opravdu..nakrucovat se v bikinkách ..:D no..nic tak zbytečnýho jsem dlouho neviděla :D což je smutny,ptz clovek maka pro ten obdiv lidi a lidem je to ve vysledku jedno,radi se podivaji,ale ti ,kteri to tam vedou jsou jina sorta lidi,mozek vymytej obrazem o dokonalosti.Já věřím v nedokonalost.Protože o tom život je :) Přeju ti spoustu úspechu :)

Anonymní řekl(a)...

Proč tady brečíš a nevrátíš se k naturálum,kde jsi byla???Připravuji na čisto spoustu závodnic,které mají medaile a finálová umístění na republice IFBB ....tvoje teorie o dopingu není pravda!!!!!!!!

Unknown řekl(a)...

A kto povedal, že naturálové nerobia doping? :-D ak to vychádza z názvu, tak sa nehnevajte, ale veľmi škaredo sa pletiete. :-D

Anonymní řekl(a)...

Jit na soutěž v objemove formě a pak brečet,že jsem nevyhrála je ubohost. Obviňovat někoho kdo mne porazil bez nějakých důkazů je pomalu na žalobu. A co jís nebo nejis rozhodčí naprosto nezajima.

Unknown řekl(a)...

Wau .. Krásně napsané a četla jsem s otevřenou pusou.. Vidíš jelikož se tomuto sportu moc nevěnuji, tak vím prd, ale myslela jsem, že každý závod v každém sportu je přísně hlídaný. Ale teď koukám, že jsem naivní a žiju asi v jiné době! Každopádně ti fandím a je dobře že to nevzdáš a budeš bojovat dál... Držím ti palce...

Anonymní řekl(a)...

DO WE NEED TO TEST BIKINI COMPETITORS?

ARGUMENT Some divisions, such as Bikini, do not have a real drug problem, and should not be subjected to such tests.

RESPONSE Bikini competitors are actually among the biggest “users” of banned substances in the sport, especially within the non-tested federations. The sad thing here is that many of these athletes have no idea what they are consuming. It is often the coaches and trainers that give girls the drugs. Several of the most common banned substances are Clenbuterol, 7 keto DHEA, T-3, and Estrogen Blockers.

http://www.natural-mag.com/2015/04/wada-prohibited-substance-list-no-edits-wada-labs/

Anonymní řekl(a)...

K naturalum? tam by tiez neuspela nie je vsetko len o forme ale ide aj o prezentaciu, farbu, plavky, celkovy prejav. staci pozriet CZ/SR baby co vyhrali svet v Dubaji u naturaloch alebo len samotne MMCR tam sutazili dobre pripravene fitnesky

Okomentovat