čtvrtek 6. března 2014

Dělám to pro radost :-)

Ahoj lidičky, moc ráda bych napsala, jak už mám tolik a tolik kilo dole, ale bohužel. Od začátku roku jsou to sotva 3 kg. Poslední moje týdny byly ve znamení smutku a stresování. "Jak to stihnu? Jakto, že nehubnu?? Co když nezhubnu vůbec??? Všechna moje snaha a sny budou v čudu :-(!!" Pak jsem se nad to ale v jednu chvíli povznesla a uvědomila jsem si jednu podstatnou věc. Stačila jedna otázka - "Proč to dělám?" Kvůli focení? Kvůli soutěžím? Kvůli tomu, abych se víc líbila manželovi? Vůbec ne. Soutěže jsou jen moje mety a motivace. Taková vedlejší zábava. To podstatné, proč to dělám, jsem já sama. Pro zdraví, pro radost, pro zábavu a pro dobrý pocit ze sebe sama. Cvičení i strava mě neskutečně baví. Užívám si každý silový trénink, když můžu procítit svaly a cítit, jak pomaličku rostou. Každé kardio, kde vypotím skoro duši, dám si pak sprchu a cítím se nadpozemsky. Miluju svoje zdravé a lehké jídlo. Počítání živin, krabičkování a ten příjemný pocit lehkosti po zdravém jídle. Všechno do puntíku je to moje velká vášeň, kterou dělám s radostí! Tak proč se teď stresovat? Proč se trápit a znechucovat si to, co mě jinak tolik baví?


Soutěže nejsou všechno. Přestávám se deptat termíny. Samozřejmě bych byla ráda, kdybych to do května zvládla, ale ne na úkor svého těla, zrujnované psychiky a zdraví. Chci si to co dělám užívat dál.

Neznamená to, že teď nějak polevím. Samozřejmě budu makat se stejným nasazením. Už jen proto, že tím žiju. Ale teď už jen sama pro sebe. Když nestihnu jarní soutěže, tak budu aspoň kočka na léto a připravím se na ty podzimní. No a, vždyť přece není konec světa a nejsou to poslední závody. Nechám tomu teď volný průběh.

V pondělí a úterý jsem si dala dvě 0 a od včerejška jedu nový režim. Opět podle sebe. Možná tam sem tam něco zavlním, ale teď pojedu konstantní tempo. Dala jsem si velkou výzvu. A to tu, že tenhle režim vydržím 8 týdnů bez jediného cheat day! Mám totiž podezření, že právě tentokrát ty odměňovací dny mě vždycky hodily o krok zpět. Když jsem loni váhu udržovala a jen tvarovala, tak to nebyl problém, metabolismus byl rozjetý a naopak mi to prospívalo. Ale při hubnutí mi to kazí výsledky. Připadalo mi, jako by si moje tělo během toho dne snažilo honem honem všechno uložilo, kdybych měla zase ty blbé nápady ho o něco připravovat. A po dvou týdnech jsem byla zase na startu :-/

Takže od pondělka jsem si udělala novým motivační plán. Žádné každodenní počítání nutričních hodnot a jednostranná strava. Vždy v neděli si spočítám a naplánuji jídelníček na celý týden. Ten si zapíšu do sešitu. Žádný world ani tablet. Hezky růčo do sešítku s barvičkami, který budu mít po celý týden v kuchyni u okna. Na každé stránce mám nějaké motivační heslo dne. Třeba: ..." Jídelníček je co nejpestřejší, aby bylo pořád něco nového a zajímavého. Aby mě to nezačalo nudit. Nedívám se dopředu. Jen vždycky večer předem otočím list, abych věděla, co si nachystat na zítra. A vždycky mě tam čeká nějaké překvápko ve formě zdravých dobrůtek! :-) Já si totiž samozřejmě nepamatuju, co jsem si tam v neděli každý den nadepsala. A tu mantru si opakuju každičkou chvíli během dne, když mám chutě, hlad nebo přijde nějaká krize. Nebo jen tak, abych se nakopla ;-).


Zároveň mám na ledničce kalendář, kde si každý splněný den odfajfkuju zelenou barvou. Kdybych to porušila, musela bych udělat červený křížek. A to bych byla pěkná ostuda! Každý den by to tam na mě pak na té lednice svítilo. Všichni by to viděli! Chápete tu motivaci? :-)


Takovýhle je teď můj přibližný příjem a poměr živin:

1380 kcal, 130g bílkovin, 20g tuku, 170g sacharidů

Je v tom započítané vše včetně zeleniny. Tuky držím pořád stejně, jen bílkoviny a sacharidy se tam občas mezi sebou trochu proměňují. Ale u sacharidů nejdu nad 180g a u bílkovin nejdu pod 120g. Příjem se snažím držet pořád mezi 1350 - 1400 kcal. To je můj bazální metabolismus. Takže každé kýchnutí navíc, které udělám by mělo zaútočit na tuky a čerpat z nich. Uvidíme, jak to půjde.

A čím se teď budu odměňovat, když moje milované cheaty dny odpadají? No přece krásné vyrýsované tělo bude ta odměna! ;-) Ta odměna ze všech nejlepší a nejsladčejší :-) Miluju sladkosti, oříšky, veganské burgery a další cheat dobroty. Ale svoje tělo ve štíhlé podobě miluju víc!

No dobře, tak aspoň maličkatou odměničku ve formě jídla. Vždy, když splním celý ten týden, dopřeju si v neděli libovolnou dobrotu, na kterou budu mít chuť.

Ale podmínky jsou takové: 

a) bude to po kardiu a silovém tréninku
b) bude to jen jeden chod
c) bude to mít do 250 kcal 


Jedině tak si ohlídám, aby mi to nenarušilo dietu.


A ještě jedna jobovka :-/ Minulé pondělí jsem si nějak natáhla nebo natrhla šlachu od prostředníčku na levém chodidle. Vůbec nevím, kdy ani při čem se mi to stalo. Prostě to druhý den začalo děsně bolet a začala jsem kulhat. Myslela jsem, že to samo nějak přejde, ale bohužel se to za 10 dní ani nezlepšilo. Cvičit při tom zvládám. Jen výpadům se teď vyhýbám. Ale když normálně chodím, tak to bolí a tudíž kulhám. Nějaké běhání nebo plyo teď nepřipadá v úvahu. Moje kardio je teď jen takové šlapadlo a začnu chodit ještě na veslařský trenažér, než se to zlepší. Z obojeho ale po hodině teda fakt pekelně bolí zadek :-D Snad to bude brzo dobré, musím tu nohu šetřit, což mě zrovna moc nejde. Když nejsem ve fitku, tak stejně pořád někde pobíhám. Ale zase na tom šlapadle pěkně zabírají zadky stehen a prdelka a na veslařském si zase posílím záda. Musím to brát pozitivně ;-)

No mějte se všichni krásně a držte mi palečky ;-) Doufám, že vám jde hubnutí nebo dosahování vašich cílů ohledně postavy o něco lépe než teď mě.

6 komentářů:

Radka řekl(a)...

Ahoj, taky to dělam pro radost a nestresuji se, kila ted leti dolu fofrem na to jak to vubec neslo, tak pomohl specialni rezim. Držim palecky at to taky rozhybes. :-)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, prosimte v nejakem tvem prispevku z nejake souteze (myslim) jsi zminovala, ze jedna z vitezek byla vegetarianka. Cetla jsem s ni pak enjaky rozhovor, ale uz jsem zapomnela jmeno.. Pripomnela bys mi to prosim?:) Hodne stesti jinak.

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Je to Šárka Pícková. A děkuju :-)

Amy Love řekl(a)...

Dekuju! A nevis, jestli ma nejakou stranku ? Nemuzu najit. Zajimal by me jeji jidelnicek, jako jedina z veg sveta mi prijde dobre vyrysovana a se svalama podobnejma masozravcum. Jinak mi vegan modelky proste prijdou nesrovnatelny s masozravkama. Coz nerikam, ze je dobre nebo spatne, ale je to tak.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Kacko.

Uplne te chapu, at uz tvy pocity z zivotniho stylu a z nedareni sveho cile :-)

Verim, ze v tvym pripade hraje nejvetsi roli stres. To pak nefunguje. Zvolni. A souhlasim s lehkym "cheat" ci "refeed" jidlem, jak jsi psala. Ja si davam vecerni. Druhy den mam vyssi mentalni a fyzickou silu. Behem cviciciho dne nejdu pod 2000 kcal. Dost jsem toho uz taky vyzkousela:-D ale na ty nulovy nebo 50g S bych uz nesla. Jestli tvoje telo na to reaguje, tak dobry :-)

A zkusila bych prijmout sve momentalni telo, asi to momentalni odmitas. Zacni ho mit rada a posunes se v tvoreni dal:-) A tvuj chlap te ma prece rad pro toho, kdo jsi, ne co jsi a jak vypadas :-)

Kacko, ja se v tomhle hlidani jidla dostala az na dno bulimie, takze vim, o cem mluvim.

Preji ti to nejlepsi dobre, snad najdes tu tvoji cestu a vyhrabes se z mista:-)

Ahoj kacko, kdyztak Roucova.K@gmail.com
Pa Kata ;-)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Kacko,
Tady ti jeste posilam odkaz od Pauline Nordin. Vsimla jsem si, ze pises anglicky na instagramu, tak posilam aktualni tema :-)

http://fighterdiet.com/blog/food-athletes/do-not-fear-the-post-refeed/

Katka :-)

Okomentovat