pátek 10. října 2014

Jak jsem se rozhodla jít na závody a jídelníček v rýsovačce

Na tohle jste se asi těšili všichni nejvíc a já vás tak dlouho napínala, co? :-)
No, budu upřímná, trochu jsem s tímhle článkem otálela, protože režim, který teď mám, jídelníček i tréninky, není úplně standardní a bála jsem se, abych tím někoho nevyděsila a neodradila, že takhle vypadá standardní soutěžní příprava nebo někoho, kdo chce jen zhubnout, nenavedla k extrému. Pominu útočné reakce haterů :-D
Proto ještě než se konkrétně rozepíšu, chtěla bych přidat takový informativní úvod...


Pokud mě sledujete na facebooku nebo instagramu, už asi víte, že se chystám v příštích týdnech na pohárové soutěže v bikini fitness pod ifbb (nakonec jsem změnila názor a zůstala jsem v této asociaci).
Jak to všechno začalo a kdy jsem se rozhodla? Novou trenérku jsem oslovila na začátku srpna po tom, co jsem se sama trápila půl roku s tím, že jsem se nemohla vyhrabat z tukové vrstvy po objemovce, jak jsem psala v minulém článku. Unikly mi díky tomu i jarní závody. Cíl byl ze začátku dostat se do formy a připravit se na soutěže na jaro. Což byla velká spousta času, takže jsme do toho šly nejdřív jen tak zlehka. Výsledky se ale pomaličku začaly ukazovat ihned. V plánu také bylo udělat na přelomu listopadu a prosince přípravku na závody na nečisto i se superkompenzací. Aby trenérka zjistila, jak moje tělo reaguje a hlavně jak to rýsování půjde na rostlinné stravě, a co bude nejlépe zabírat. Po několika týdnech, co jsme začaly spolupracovat, jela na dva týdny pryč, takže jsme musely jednu naši schůzku zrušit a jí jen tak napadlo, že mě na ty dva týdny potrápí a zaměstná a dá mi nárazově takhle na chvíli tvrdý režim, abychom udělaly větší skok vpřed. Já jsem souhlasila a pustila se do toho, i když jsem ještě netušila, co mě čeká. Hodně kardia a strava jen z ingrediencí, které vidíte níže. Sama bych si takový režim nikdy netroufla a bála jsem se, že to bude fyzicky i psychicky dost náročné. Ale byla jsem už netrpělivá a chtěla jsem se co nejdříve dostat do formy, takže jsem se nebránila. Trenérce jsem věřila, takže jsem se do toho pustila po hlavě. Mísil se ve mně strach s nadšením, jaké mě čekají výsledky. A taky jsem si řekla, že pokud to mám zvládnout, musím to brát s radostí a lehkostí. Prostě dělat to, protože sama chci. Ne fňukat a stěžovat si, jak je to těžké a že to musím dělat, protože mi to trenérka nakázala. A tenkrát se všechno změnilo...

 První nákup v přípravě na zelenou dietku :-)

Ty dva týdny pro mě byly úplný restart. Vůbec jsem to nechápala, ale cítila jsem se naprosto fantasticky! Žádný hlad, žádná únava. Naopak nadšení do každého tréninku a neustálá sfetovanost endorfíny :-D A nad jídlem jsem nemusela vůbec přemýšlet nebo se jím nějak víc zabývat, protože bylo jen 3x denně a úplně prosté. Hodně mi taky dávaly doplňky, které jsem v té době začala brát a to spalovač Thermofusion a Intracell. Ty mi dodávaly ten drive a řekla bych, že to pro mě byly a stále jsou až takové lifesavery. Díky nim jsem zvládala a zvládám neskutečné výkony i na minimu jídla. Největší podíl však stejně dělá ta psychika, když jste nadšení z výsledků a máte chuť bojovat za svůj sen :-) Výsledky jsem viděla každý den a byla jsem naprosto nadšená! Dva týdny utekly jako voda a já byla jako nový člověk. Trenérka ze mě měla radost a já ještě větší. Dala jsem dolů 2,8kg, hodně z toho byla i voda, ale vypadala jsem najednou úplně jinak. Následně mi trenérka napsala zpět zase takový ten pohodový jídelníček, dokonce mi hned na druhý den dovolila den volna ve stylu baštění, co hrdlo ráčí :-) Nemohla jsem se dočkat, až se zase pořádně nadlábnu a dopřeju chuťovým smyslům.

Královská snídaně na odměňovací den

A i pak zase na pestrý a bohatší dietní jídelníček. Ale jak to vypadalo v reálu? Únava, přejedenost, elán byl ta tam. Neměla jsem se na co těšit, protože mě čekala vidina zase těch výsledků, které přicházejí jen šnečím tempem. To mě moc nemotivovalo. Jídlo chutnalo sice super, ale vzpomínka na tu radost a nadšení z transformace mého těla každý den byla mnohem uspokojivější! Už po dvou dnech jsem věděla, že tudy cesta nevede a že chci ty euforické stavy zpátky. A jaký si dát lepší motivační cíl než soutěže, které jsou už za pár týdnů? Miluju výzvy! Zdálo se to jako nadlidský výkon. Když jsem se rozhodla, že na podzimní soutěže chci jít, zbývalo 5 týdnů. A já měla ještě hoooodně práce před sebou. Ale toho jsem se nebála. Prostě jsem se rozhodla, že to zvládnu a že pro to udělám vše! Ani ne tak kvůli těm soutěžím samotným, ale sama kvůli sobě. Abych se zase mohla cítit jako bohyně :-)

  Výchozí forma pro přípravu na závody - 11. 9. - 55 kg

Trenérka souhlasila, že to tedy zkusíme a uvidíme. Nastavila mi plán a nedala mi žádný prostor pro kompromisy. A já jela a jela a jela a jela,... Ani na moment jsem se neohlédla. Ani na moment jsem o sobě nezačala pochybovat. Věřila jsem, že to zvládnu a navíc jsem se rozhodla, že si celý ten proces hodlám užít! Trenérka mě varovala, že budu doslova chcípat. Ale já řekla NE! Já to zmáknu a bude to super jízda :-) A taky že byla/je... Těším se pořád na každý trénink, i když je mám 5-6x v týdnu 3x denně a strávím ve fitku obvykle až 5 hodin. Já to tam ale miluju a do každé té minuty dám maximum. Jsem to já, tady a teď tvořím svůj sen, svoje nejlepší já. Nemám hlad skoro vůbec a ani nepřemýšlím o jiném jídle než o tom, co mám zrovna na talíři. A nevadí mi, že je pořád stejné a jednotvárné. Po těch dlouhých trénincích vám chutná všechno jako gurmánská specialita :-)

Brokolicové pyré se seitanem speciál (zbaveným tuku) a okurkou

A proto, než vám ten svůj jídelníček detailněji popíšu, chci, abyste si uvědomili, že tenhle režim je jen velice krátkodobí a jedná se o rychlou a finálovou přípravu na závody, kdy jsem potřebovala dát dolů hodně tuku. V žádném případně to neberte jako nějaké doporučení nebo něco, co byste měli následovat. Je to jídelníček, který byl sestavený přímo pro mě a jeho nezbytnou součástí bude pomalá a dlouhá návratovka po závodech. Velký výkon s minimálním příjmem je velkou zátěží pro tělo. Já to kompenzuju kvalitní a důkladnou suplementací, odpočinkem ve volných chvílích a plnohodnotným dlouhým spánkem. Spím poctivě 7-9h a když to tělo potřebuje, zdřímnu si i přes den mezi tréninky. A také jsem se před tím, než jsem se do tohohle pustila, se svým tělíčkem domluvila. Předem jsem se mu omluvila, že ho teď budu trochu trápit a poprosila ho, aby to se mnou vydrželo a spolupracovalo. Slíbila jsem mu, že se o něj budu hezky starat a nebudu ho přepínat, když bych cítila, že už je to moc. A taky že mu to pak všechno vynahradím a po celou dobu ho budu milovat. Svůj závazek jsem také dostála. Trenérka mi naplánovala hodně náročné intervalové tréninky. Prvních dva a půl týdne jsem je jela a i když byly opravdu intenzivní, přinášely skvělé výsledky. Jenže po těch dvou týdnech jsem začala cítit napětí a chvílemi až bolest v nártech. Stejnou jako když mi tenkrát na jaře začínala ta únavová zlomenina. Takže jsem řekla, že ne a že si ubližovat nebudu, když se tělo brání. A najela jsem se zase jen na vytrvalostní kardio. Které také funguje dobře a nezatěžuje mé tělo tak extrémně, že by to bylo neúnosné anebo rizikové. Mám svoje cíle, ale moje zdraví a láskyplný vztah k mojí drahé tělesné schránce je priorita, na kterou už nikdy nezapomínám. V minulosti jsem tělíčku ublížila už hodně krát a byla od něj zcela oddělená. V poslední době jsem si ale k němu už našla tu správnou cestu a začala si uvědomovat, jak je důležité mít s ním láskyplný vztah. Teď si ho nesmírně vážím a děkuji mu, že se mnou všechno zvládá v dobrém i zlém, hýčkám ho a děkuji mu za to, že je tak silné, zdravé a krásné.

Forma po 3 týdnech režimu - 2. 10. - 52,5 kg

Pokud tedy chcete zhubnout, napište mi a já vám ráda poradím a sestavím adekvátní jídelníček a tréninkový plán přímo pro vás. Ale prosím, nekopírujte tenhle můj ve snaze dosáhnout stejných výsledků!

Takže jaké mám teď schéma jídelníčku? Několikrát se to měnilo, ale základ je obdobný:

- 5 dnů v týdnu zcela bez sacharidů
- proložené 2 dny se sacharidy - 1 nižším a 1 vyšším, někdy je to nastavené tak, abych měla 3 nuly po sobě, někdy 4
- tuky minimální nebo spíš žádné

Fazolky se seitanem speciál bez tuku a kyselá okurka, kari koření

Sojové nudličky s kořením, brokolicové pyré, kyselá okurka, salát s italskými bylinkami a citrónovou šťávou

Domácí seitan opečený na sucho, fazolky

Sacharidy: čistá rýže - v sacharidových dnech 200-400g
Bílkoviny: 90% seitan, doplňkové sojové maso nebo beyond meat - 100-300g denně
3x týdně na snídani 1 odměrka rýžového proteinu
1x týdně 100g tofu v nejvyšší sacharidový den
Zelenina: brokolice, okurka, saláty, špenát, pórek (cuketa, fazolové lusky), těstoviny shirataki

Opečená cuketa, fazolky, salát s citrónovu šťávou, beyond meat (ňaminka!)

Brokolicové pyré, sojový granulát s kořením, nudle shiratiki (láska), kyselá okurka

 Na tu rýžovou kašičku na snídani se vždycky hrozně těším! Moje oblíbená je z rýžových vloček se stévií a přidám buď citrónovou kůru Alnatura, skořici nebo perníkové koření


Říkám tomu proteinový sliz - 1 odměrka rýžového vanilkového proteinu, dvě lžičky psyllia, horká voda a popravdě občas tam cmrndnu i neslazené sójové mléko Alpro light (bože snad si to Lída nepřečte! :-D) - Takový super pudink je to :-)

A to je vše :-D Čekali jste něco zajímavějšího? No bohužel, fakt takováhle nuda to je :-) Jak tam mám ten rýžový protein, tak původně to byly vaječné bílky a šmakoun. 100g tofu zase nahrazuje 2 celá vajíčka. To je vlastně ten jediný tuk za celý týden co mám. Když jsem s trenérkou začala spolupracovat, řekla jsem, že jsem zkusit zařadit ty vajíčka, která jsem si kupovala domácí. Už jsem vám o tom psala. Chvíli jsem to zkoušela, i mi chutnaly, ale po pár týdnech mě to omrzelo a prostě jsem tak nějak cítila, že to není to moje. Takže ano, jsem po malé aférce s vajíčky zase na své 100% rostlinné cestě :-) Ještě vám o tom chci napsat víc, ale ať neskáču od pátého k devátému, nechám si to na příští samostatný článek.
Ta zelenina v závorce je proto, že ta je dovolená jen mnou :-) Trenérka mi jí nedovolila, ale jelikož mi přijde, že s ní nemůžu nic zkazit a vychází dobře nutričně, občas si jí dám, jen abych měla trochu nějakou změnu a neznechutila si mou milovanou brokolici do konce života. No jo, jsem rebel :-D
Co se týče toho tuku, tak nepřidávám žádný. Ale někdy, když se cítím hodně slabá nebo i psychicky unavená, dám si lžičkou olivového oleje na salát. Ale to se stane třeba tak 1x týdně.
Pak abych nezapomněla, měla jsem ještě během těch několika týdnů párkrát refeed. Jak to říct česky? Prostě výjimečně upravené dny nebo jídla, která měla za úkol rozhýbat metabolismus a vyvolat v těle nějakou změnu, aby se pokrok nezastavil. Jednou to byl celý víkend, kdy sem se sice vyhýbala ve velké většině tukům, kromě tuku z trochy tofu a jedla hodně pestrých sacharidů ve formě vloček, ovoce, jáhel, dýně, brambor, barevné zeleniny, atd. To jsem vám vlastně tenhle víkend popisovala v předminulém článku ;-)

Jeden den refeed weekendu :-) 

To byla parádička, všechny ty chutě, ale byla jsem jak sud, jak na to nejsem zvyklá :-) A pak minulý týden jsem v sacharidové dny mohla zaměnit rýži za jiný zdroj sacharidů včetně luštěnin. Teď už je ale do závodů jen 8 dní, takže mám režim nastavený už zase striktně.
Když mám chutě na sladké, dám si kafíčko. Vypiju 1-3 kvalitní kávy denně. Osladím si jí stévií nebo špetkou oříškového sladidla. Anebo také piju ovocno-bylinkové čajíky se stévií. To je nejlepší dezertík :-)

Můj oblíbený čajíček sloní síla se stévií


Nezbytnou součástí jídelníčku jsou doplňky stravy. Jelikož je to takhle osekané a mám velký výdej, hodně vypotím a tělo potřebuje všechny mikronutrienty, aminokyseliny, atd., aby zvládalo regenerovat, na těch kvalitních doplňcích a pravidelném užívání si opravdu zakládám.

Viridian patří mezi nejlepší doplňky co z nám - čisté, přírodní, organic, veganské a s láskou :-)

Thermofusion - více složkový spalovač z extraktu ze zeleného čaje, karnitinu, kofeinu, cholinu, fenylalaninu, kajenského pepře, alfa lipoové kyseliny, bioperinu a chromu - 2-3 tabletky před každým výkonem
Intra Cell - BCAA, L-glutamin, elektrolyty, citrulin maltát, 4x denně 1/2 odměrky vždy během výkonu a poslední před spaním (ve dnech volna prostě 2 odměrky rozmíchané ve vodě v průběhu dne)
Ester C - čistý vitamín C - 2x denně po 1 tabletka po snídani a po obědě
Calcium, magnesium, boron - šumivý prášek komplex vápníků, hořčíku a bóru - lžička před spaním
Multivitamin & mineral formula - komplex všech vitamínů a minerálů v silné dávce, 2x denně po 1 tabletce po snídani a před spaním

Příprava na soutěž - 7. 10. - 52 kg

No co bych vám k tomu ještě řekla? Je to masakr, ale taky mě to masakrálně baví :-D Jsem trošku masochista, malinko :-)
Ne, víte, já miluju jídlo! Kdo mě zná, tak ví, že opravdu zbožňuju jídlo. Jako rituál, jako požitek. Mám ráda pestrost, různé kombinace, barvy a chutě. Především ty z čistých a přirozených potravin. Jídlo je v mém životě velká radost :-) Mám k němu emocionální vztah. Ale také to není celá moje realita. Jsem duší bojovnice a lákají mě velké výzvy a překonávání vlastních hranic. Hledat v sobě tu vnitřní sílu a zjišťovat, jak moc dokážu pro svůj cíl udělat. Líbí se mi ten pocit, když něčeho dosáhnu a vím, že jsem ti to opravdu zasloužila. ŽE JSEM TO DOKÁZALA! Ne pro jiné, jen sama pro sebe. Naplňuje mě to a dodává mi to vnitřní sílu. Na druhou stranu také miluju se na něco těšit. Mít něco, co je vzácné.  I třeba z obyčejných věcí dělat neobyčejné. Například ovesné vločky... Každodenní snídaně a už celkem nuda pro většinu lidí. Ale když je nemůžete několik týdnů? A ani ovoce? A pak si dáte jen ty prachsprosté uvařené vločky s malinami, banánem a skořicí, máte pocit, že blahem explodujete do vesmíru :-D To je prostě paráda! A co potom, když máte doma připravenou krabičku plnou exkluzivních dobrůtek, které na vás čekají poté, co zazáříte na pódiu? A ta véča v nějaké dobré veg restauraci s miláčkem a přáteli s dobrým vínkem, která mě pak čeká! No to si tak neskutečně užiju... Ale kdyby to byla jen nějaká každotýdenní rutina, kterou si není za co si zasloužit nebo se s ní nějak odměnit, postrádalo by to to kouzlo.
Právě tyhle odchylky, rozcestí, boje, překonávání překážek, zdolávání cílů, malé chvilky radosti, pocit vítězství, hledání rovnováhy, snaha být každý den lepší, než jsi byl včera,... To je to, kdy cítíte, jak žilami proudí krev a v hrudi buší vášnivé srdce, tohle podle mě znamená žít a cítit život.

Nožky už se rýsují - 2. 10. - 52,5 kg

A štrůdlíky taky - 7. 10. - 52 kg

No snad se Vám můj dnešní článek líbil a přinesl vám něco užitečného. Pokud máte nějaké otázky, klidně se ptejte. Ráda Vám je zodpovím ;-)

A držte mi palečky ;-)

S Láskou Vaše Katy

18 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ty hrubky v tom článku úplně bijí do očí..ty jsi dislektik nebo něco takového?

Christina:) řekl(a)...

tak tento režim je fakt masaker....ale som zvedavá ako budeš vyzerať na podiu a myslím že tá zmena tam bude ohromujuca...samozrejme za takýchto podmienok to je niečo za niečo ....:) každopádne držím palce:)

Anonymní řekl(a)...

...hm som fakt myslela ze to ide aj inak... ale ono je to vyrysovanie len a len o vyhladoveni :(

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Opraveno ;-) No češtinář ze mě nebude :-D

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Ale jde to jinak. Však to právě přece píšu. Jen u mě to za těchhle okolností bylo třeba přizpůsobit situaci.

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Já jsem taky zvědavá :-) A děkuju!

P.♥ řekl(a)...

drsný režim, moc držím palečky, vypadáš skvěle!:)

Anonymní řekl(a)...

Nebojíš se pak jojo efektu? Já bych se bála..že to tělo bude chtít dohnat :( a co děti? plánuješ v budoucnu? abys je vůbec mohla mít..
držím palce v soutěži..konečně někdo od nás z Plzně ;)

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Moc děkuju :-):-)

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Nebojím. Proč bych se měla soustředit na něco, co si nepřeju? Cítím se báječně, takže nemám důvod se něčeho obávat. Děti neplánuju. Jestli je budu chtít v budoucnu, tak si je pořídím a pochybuju, že osm týdnů diety by na to mohlo mít nějaký dramatický vliv :-) děkuju za držení palečků! Budu to potřebovat!

Anonymní řekl(a)...

Tady aby se někdo nepotentil :D

Super Kači, jen tak dál ;)

Anonymní řekl(a)...

utvrzuje mě to v názoru, že bikiny jsou vpodstatě anorektičky, který rády cvičí. jsem zvědavá, na tvůj stav po závodech, až se konečně najíš ...
tělo je chytré a pamatuje si, co mu děláš a jak ho trápíš bez jídla. jak si jednou rozhodíš hormonální rovnováhu, je to v háji. vím, o čem mluvím.
tak ať to zvládneš ve zdraví. T.

Anonymní řekl(a)...

Btw, anonymní, kterou hrubky bijí do očí - ve slově "dyslektik" máš hrubku taky, to "i" tam je pochopitelně tvrdé :-). Kačko, jsi dobrá!!! Hodně sil!!! Monča

Anonymní řekl(a)...

Kati ved ja ta neodsudzujem, ani nic take! Len vacsinou, teda vzdy, ak niekto sa potrebuje dostat z normalnej vahy a normalneho pomeru tuku, na uplne minimum, treba taketo radikalne znizenie prijmu a max vyzdimanie a okrem toho to nie je ani prirodzene udrzatelne, na normalnom prijme, taka chudost. Ja viem ze to robis za urcitym cielom, fitness sutaz, len potom pre vacsinu cviciacich a zdravo sa stravujucich, je to "matuce" ze sa to vyrysovanie nedari v "normalnom" rezime.
Tebe prajem aby sa ti darilo naplnat svoje predsavzatia a sny! Mata :)

Michellka řekl(a)...

Katy nic si tady z těch všeználků nedělej, ať se klidně cpou sušenkama a bůčkem každý den když myslí, že je to zdravější. Navíc ty už jsi poučená a víš co si ke svému tělu můžeš dovolit a jak se pak z takového režimu vrací správně zpět do normálu. Přesně vím o čem mluvíš, protože jsem si prošla tím samým, včetně únavové zlomeniny a dokonce jsem se dopracovala i k té hormonální nerovnováze a přibírání... ale to už je teď všechno pryč a mě i tato zkušenost hodně dala, protože to co si člověk vyzkouší a zažije na vlastní kůži je k nezaplacení. Člověk už rozezná správnou míru a extrém a poslouchá signály svého těla. Většina lidí tu jen plácá, protože se bojí vystoupit ze své komfortní zóny a začít se sebou vůbec něco dělat, proto tu pod rouškou anonymity kritizují životní styl na který nemají odvahu ani pomyslet.
Máš skvělou formu a hlavně vidím, že ti to přináší radost a štěstí a to je to nejdůležitější! Držím palce a těším se na článek ze soutěže :-)

Anonymní řekl(a)...

Milá Katko,

musím Vás moc pochválit, hezký výsledek. Mohla bych se zároveň zeptat, zda u sacharidů, máte na mysly - 200 g rýže nebo 200 g čistých sacharidů. Podobně u bílkovin uvažujete 100 -300 g bílkovinového zdroje či 100-300 g čistých bílkovin.
A ještě jedna otázka, jaký byl Váš pitný režim při tomto jídelním režimu.
Omlouvám se za moji zvědavost a přeji hodně a hodně úspěchů

Nat

Anonymní řekl(a)...

Pokud Váš vzkaz měl být reakcí na můj komentář "pod rouškou anonymity", musím se opravdu smát. Jsem člověk z masa a kostí stejně jako Vy jen s tím rozdílem, že nemám účet na bloggeru s nějakou pseudo fotkou. Pokud někdo veřejně sdílí svůj "život", musí počítat se všemi komentáři a to i s těmi nelichotivými.
Kritizovat "životní styl" skládající se ze zelené zeleniny a seitanu bez tuku a hodin cardia budu vždy a za všech okolností. A ano, nemám na to odvahu ani pomyslet, protože se nehodlám ničit a namlouvat si, že mě vlastně hladovění baví a "tělíčko" si vrní blahem.
Hezký den, T.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, omlouvam se, pokud jsem to prehledla, ale jak zbavujes ten seitan tuku? Jedine, co me napada je zalit ho horkou vodou a chvili to nechat. Tak to delam s tempehem:) Jaky je tvuj trik?
Dekuji, drzim palce, jsi moje velika motivace!
Karolina

Okomentovat