pátek 7. listopadu 2014

Off season režim a nové cíle

Tak soutěže jsou za mnou a zpátky do reality! Samozřejmě do mojí krásné reality :-) V prvním týdnu jsem byla jako továrna na jídelníčky, protože před soutěžemi jsem se nestíhala věnovat svým novým klientům. A jelikož jich stále přibývá, začíná se s toho stávat moje hlavní pracovní činnost. Za což jsem samozřejmě moc moc ráda! A vážím si důvěry, se kterou se mi lidé svěřují.

První den po soutěžích jsem měla v plánu ještě volno a hodování :-) U maminky byla veganská svíčková, kterou jsem si předem objednala a byla naprosto luxusní! Snědla jsem asi 10 knedlíků :-) Doma na večeři jsem se ještě posilnila zmrzlinovým pohárem a bylo mi fajn :-) Od úterka jsem si ale už najela na dietní jídelníček, abych tělo moc nezatěžovala a také aby zase nezačaly přibývat bůčky. A samozřejmě taky proto, abych se cítila dobře, energicky a vitálně, protože takový pocit vám dá jen vyvážená zdravá strava. Ve středu jsem se už vrhla na první trénink.




A jaké byly změny? Strava byla o dost pestřejší a zase jsem začala pomalu zařazovat sacharidy a zdravé tuky na denní bázi. Zatím ale bez ovoce a proteinů. 3-4 jídla denně, aby se tělo pomalu přizpůsobilo. Hodně závodníků to má tak, že první týden až dva úplně vypustí tréninky a opravdu jen hodují. To jsem udělala i já minulý rok a dost mě to rozházelo. Sice během toho týdne mi bylo blaze, ale pak jsem nebyla schopná zase si najet na režim. Jak se jednou rozjíte, uvolníte a ukážete tělu, že může mít takové hody, ono chce pak dál a dál a dál, protože jste ho předtím trápili dietou. No jo, je to trochu kříž v tomhle s těmi soutěžními přípravami a režimem, ale důležité je to nějak rozumně ustát. Já jsem si sice dopřála, ale snažila jsem se nejkratší cestou přehodit zase na zdravý fitness režim s nějakým tím mírným přechodem.

Krabičkování do Prahy

Nebylo to sice úplně 100% a sem tam jsem si ještě dopřála, ale důležité bylo, že jsem to nepustila úplně, trénovala jsem, dělala kardio a až na ty dva nebo tři večery jsem jedla už jen zdravé a dietní jídlo. Myslela jsem si původně, že se tomu zvládnu vyhnout a udržím si disciplínu, ale i když mám hodně pevnou vůli, ty první dva týdny po závodech jsou taková krizová doba, že ty nutkání jsou silnější než cokoli jiného a málo kdo jim zvládne odolat.
Ale nijak se tím už teď nezabývám a spíš se soustředím na každý nový den, nové cíle, nové plány a na to, abych byla sama v pohodě, dostatečně motivovaná a spokojená.
Nahoře mám dvě kilča od soutěžní formy. Což mě trenérka uklidňovala, že je úplná pohoda a je to v podstatě stejně jen voda. Takhle to teď vypadá.


Samozřejmě ten rozdíl je znát. Ono bude trvat, než se tělo stabilizuje a hlavně tak či tak, ta voda v podkoží je pro tělo potřebná. Nejde celý rok vypadat jak na soutěžním pódiu. Já se teď budu hlavně snažit tohle udržet. Trenérka mi dala strop do konce roku 54 kg, ale já to chci hlídat spíš na 53 kg.

No a po prvních 10 dnech jídelníčku, který byl opravdu jen jako takový přechod a po pár hodokvasech mám už nový plán, který budu mít až do konce roku. Samozřejmě za předpokladu, že vše půjde hladce a moje tělo nezačne nějak neočekávaně tvořit bůčky. To se ale nestane, protože já jsem s ním domluvená, že budeme pěkně spolupracovat a budovat už jen ty svalíky a špekáčků máme dost a víc nepotřebujeme. Ale pro všechny případy to budeme s trenérkou bedlivě hlídat, připraveny zakročit.

Včera večer jsem byla na kavču s Lídou a sesmolily jsme tedy ten nový režim. Dneska jsem začala. A předpokládám, že vás to určitě zajímá ;-)

Takže asi takhle:

- 200-250g sacharidových potravin za den, výběr celé spektrum: vločky, rýže, pohanka, jáhly, těstoviny,... když si chci dát brambory nebo batáty, část množství, kterým nahrazuju ty obiloviny vynásobím 3,5x. U celozrnného pečiva, které teda nejím skoro vůbec je to 2,5x.
- 0,8-1g bílkovin - zdroje - tofu, temhpeh, seitan, různá sojová masíčka, atd. (bílkoviny z ostatních potravin se do toho nezapočítávají)
- 2-3 čl oleje za den
- 120g oříšků/semínek za týden
- 7 ks ovoce za týden

- 500g luštěnin za týden (neuvařený stav)
- mandlové/sójové mléko, sójový jogurt sem tam dle chuti
- avokádo dle chuti

- 1 odlehčovací den v týdnů - 50-80g sacharidů
- 1 volný den v týdnu - jídlo bez jakéhokoli počítání dle chuti

No není to paráda??? :-) Mě se to teda moc líbí! Tohle co uvádím jsou instrukce od trenérky a já jsem si to už nějak zorganizovala podle sebe. Těch sacharidů budu jíst 200, to mi stačí a 50 bude jako rezerva, kdyby byl nějaký velký hlad nebo slabost. U těch bílkovin to vychází jednoduše na 100g tofu a 100g seitanu nebo sójového masa na den a v ten odlehčovací den si dám navíc 100g ještě nějaké bílkoviny. Tempeh si dám tak 1-2 týdně podle chuti. Teď na něj ale ani moc chuť nemám, takže spíš později. Proteiny teď v jídelníčku nemám vůbec a celkově je bílkovin méně. Je to proto, aby si tělo trochu odpočinulo a pročistilo se. Hlavně ledviny a játra. Za oříšky a avokádo jsem happy. To avokádo si budu kupovat 1 týdně. Luštěniny mi také vyhovují. Přes léto jsem k nim sice vůbec neinklinovala, ale na podzim a zimu jsou fajn. Mandlové nebo sójové mléko budu dávat decku při vaření kaše. No a na ten den volna nemám v plánu nějaký cheat nebo žranice. Ale spíš se těším, že si vždycky dám na večer třeba skleničku vína a upeču a uvařím zdravé dobrůtky podle Veganzy ;-) Případně si dám třeba Lifefood tyčinky nebo něco takového. Ale můj hlavní cíl je držet se čistého zdravého a jednoduchého jídla, které bude podporovat moje výsledky a budu se na něm cítit dobře. S těmihle dobrotami jsem to dnes odstartovala.

Ovesné vločky uvařené ve vodě se sojovým mlékem, kokos, pb2, maliny, med

Quinoa uvařená se zeleninovým bujónem, orestovaná zelenina, fazole, olivový olej

Trénink je teď především objemový. Už žádné kruháče, ale zase pěkně těžké železo ;-) Což se mi taky maximálně líbí! Zaměřený je především na ramena, nohy, břicho, zadek. Na druhém místě jsou pak záda, která teď v poměru k ramenům cvičím méně, protože ty vypracovaná docela už mám. Prsa procvičuju, silově, ale věnuju jim v tréninku také jen méně místa a jen 1x týdně po jednom cviku biceps, triceps a lýtka. U lýtek je to vzestup, protože ty jsem samostatně necvičila skoro vůbec a teď na ně chci dát také trochu větší důraz. Biceps s tricepsem bych sice podle trenérky neměla cvičit vůbec, ale já jsem si je tam dala, abych je aspoň tak pošolíchala pro svůj pocit. Kardio mám 4x týdně hodinu a půl. Rozdělila jsem si tohle všechno celkem do 6 dnů. Stačilo by 5, ale když jsem se to do těch 5 snažila nacpat, přišlo mi, že to prostě nestačí :-D

Napadlo mě, že by bylo docela zajímavé udělat si takové resumé oproti loňskému roku, kdy jsem si po soutěži zapsala svoje cíle. Takže to tady zkopíruju:

- vypracovat a zpevnit hýždě
- zvětšit objem stehen
- zvětšit ramena a vysekat delty
- a na závěr největší přání - vybudovat a vysekat pořádné čtverečky na bříšku


No já si myslím, že jsem byla docela úspěšná :-) Zadeček mi určitě vylezl nahoru a je kulatý. Já si celkem i myslím, že opravdu je už v super stravu, jen problém je, že není, a na soutěži nebyl, dost vyrýsovaný.

 

Na stehnech jsem dřela snad ze všeho nejvíc, hlavně minulou zimu. To jsem to drhla, co to šlo a taky je to myslím znát. Můj sen bylo mít viditelné a takové ty vyboulené kvadricepsy a jsou tam ;-) Už žádné tyčky!


Ramínka se pořád k ničemu neměly i když jsem je taky mordovala, co to šlo, ale nakonec vyskočily pěkně v posledních měsících. Z čehož jsem měla neuvěřitelnou radost! Pokaždé když je teďko při tréninku napumpuju, tak je mezi sériemi zatínám a vyžívám se v tom pohledu, jak už mají tvar, šířku a jsou už prostě vidět! Co si myslí lidi kolem mě, když se tam takhle nakrucuju, to je mi celkem šumák :-D Už se začínají oddělovat. Vysekané sice nejsou a nebyly, ale to je stejný problém jako u toho zadku.


Na a bříško na závěr? Čtverečky tam sice nejsou, ale já jsem to taky mezitím už přehodnotila a změnila vkus. Moje břicho geneticky inklinuje spíš ke tvaru štůdlíků, jak já tomu říkám, a mě se to dokonce líbí víc! Takže ať žijou štrůdlíky ;-)


A a teď je nejvyšší čas na nové cíle! Musím říct, že už teď jsem se svojí postavou spokojená. Samozřejmě čas a neustálá práce na sobě pomocí tréninků a stavy, mi pomohou ještě více jednotlivé partie zdokonalit, vytvarovat a zkvalitnit. Ale hlavní cíl, který do budoucna mám je to hlubší vyrýsování. Tentokrát to bylo na závody ještě nedotažené, protože bylo málo času, ale do příště bych to opravdu chtěla dovyladit tak, aby ten tuk zmizel opravdu všude a svaly hezky vykoukly. Především na pažích, zadku a stehnech. Už nikde žádné kapsičky!

- Více propracovat a vytvarovat muskulaturu stehen, zvětšit hamstringy
- zvětšit lýtka
- Zvětšit ramena
- Více prohloubit reliéf břišních svalů

To na, co se teď při trénincích budu opravdu nejvíc koncentrovat, budou ramena, aby ještě pořádně poporostly a to břicho, aby svaly ještě více vynikly. Takhle na fotkách vypadá hezky, ale to je díky světlu. Já bych si přála, aby takovouhle podobu mělo na pódiu. No a pak ty nožky, ty teď budu mastit 3x v týdnu a k tomu ještě 2x v týdnu cviky zaměřenými více na zadek, kde stejně ale i nohy pracují.

Nu, tak uvidíme, co se z toho do jara vyklube ;-) Já se už nemůžu dočkat! Ale užívám si to i teď, protože mě prostě baví ten proces. Je krásné, jak se člověk pořád někam posouvá a vyvíjí. Neustále vás to nutí tlačit a makat víc. Není možné zůstávat v komfortní zóně, každodenní výzvy a překonávání sebe sama jsou nezbytnou nutností pro vývoj. A to je na tom úžasné :-)

Jo a ještě jedno info. Třeba pro holčiny, kterých se to i týká. Jedu pomáhat na kondiční závody. 16., 29. a 30. Těším se, jak budou holky vypadat. Bikinek je tam celkem dost a co jsem tak viděla na facebook, jsou to suprové formy! Takže jdu omrknout zároveň i budoucí konkurenci :-D Těším se na Vás děvčata :-)

Mějte se všichni krásně a já jdu růst ;-)

11 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Naprosto krásný článek, který mě neskutečně namotivoval a mám zase o to víc chuť na sobě makat :)

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Tak to mám radost! Jen do toho ;-)

Unknown řekl(a)...

Jsme v tom zajedno :))

Anonymní řekl(a)...

Skvělý článek :) Musím, říct, že jsi vážně kočka a jde vidět, že na sobě opravdu makáš. Obdivuju tě za to, že tohle všechno zvládáš i na rostlinné stravě (a potom, že bez masa a tvarohu svaly nerostou :). Krásné.. Držím palce u dalších tvých cílů, jsi super ;) Ivana

Anonymní řekl(a)...

Opět krásný motivační článek ;)) jak ty to děláš!!? :))) zadeček máš super, samozřejmě i nožky a zbytek, ale právě ten zadek je mou slabinou, tak by mě zajímalo, jaké cviky jsi na tu krásu trénovala, popř. jak často.. Někde jsem četla, že nohám stačí trénink tak jednou týdně, ale přijde mi to málo..samozřejmě je to individuální, to chápu.. Díky za odpověď..

Anonymní řekl(a)...

Ahojky, kde kupuješ PB2? bude i na Tvém eshopu? :-)
Jinak super tělíčko. Jaké jsou Tvé cviky na zadek?
Díky :-)
Anna K.

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Pb2 jsem dostala přímo od výrobce z Ameriky na vyzkoušení. Už došlo a nové mi teď veze manža z USA :-) Snad bude brzy dostupné i u nás. To bychom ho samozřejmě do sortimentu zařadili ;-) Je to boží věcička se skvělými nutričními hodnotami a chutná vynikajícně!
A děkuju moc :-) Na zadek bych řekla, že jsou dobré všechny cviky na nohy, které zapojují i tuhle partii - legpress, dřepy, výpady, atd. A z izolovaných cviků mám ráda zanožování v kleče se zátěží, zdvihy pánve s činkou a další. Hodně to střídám. Chystám se na video ;-) Jen co ze mě splaskne ta voda po závodech :-D

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Jé, děkuju ti moc :-)
Chystám se brzo natočit další videa, kde ukážu své oblíbené cviky na stehna a zadek. Hodně to střídám, snažím se svalům dávat pořád nové impulzy.
Jinak momentálně trénuju nohy 3x týdně a 2x týdně zadek. Je to o tom, co komu vyhovuje a zabírá.

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Děěkujuuu :-) To víš, že to bez masa jde! Jen se nevymlouvat a makat ;-)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, tvůj plán vypadá opravdu moc pěkně, ale nepochopila jsem to s těma brambora :-) Znamená to, že můžeš denně 200 g rýže (v syrovém stavu) a když bys chtěla ten den brambory tak 700 g brambor? Nebo 500 g celozrnného pečiva? Děkuji

Anonymní řekl(a)...

Můžu se zeptat, proč jsou ty ořechy tak omezené? Četla jsem, že ani 50 g denně při hubnutí nevadí.. Děkuji.. :)

Okomentovat