úterý 7. dubna 2015

Dobroty do "low carb days"

Pokud chystáte tělíčko do léta nebo na soutěž a držíte sacharadové vlny anebo prostě snižujete množství sacharidů ve stravě, asi vám nemusím říkat, že hlad a chutě s námi dokážou někdy zacloumat.
Já na ně ale vyzrávám každý den tím, že si chystám skvělé dobrůtky a jídlu se snažím dodávat co největší objem, pestrost, barvy a chutě. A musím vám říct, že se na každou tu 50ku náramně těším :-)




Jelikož těch svých "vynálezů" mám už docela hodně, byla by škoda se o ně nepodělit i s vámi :-) Třeba vám tím taky pomohu lépe dietku snášet a třeba si jí vážně i užívat jako to dělám já :-)

Bez čeho se v low carb dny neobejdu (vlastně ve všechny dny :-D)

- Stéviové kapičky Zdravý den s různými příchutěmi (100% přírodní)
- Proteiny Growing naturals - rýžový, hráškový
- Těstoviny shirataki - Slendier (momentálně vedou) a DIET
- Kokosová mouka
- Hedvábné tofu
- Zdravé tuky ve formě oříškových másel a avokáda
- Hory a hory zeleniny

Pod odkazy najdete všechny tyhle mňamky ;-) Přímo ty, které používám já.

Jak jsem už zmiňovala, v poslední době jsem do jídelníčku zařadila domácí vajíčka a právě ve dnech s nízkými sacharidy je ráda používám. Čistě veganská jídla jsem označila zeleně ;-)

Snídaně

Ovesné vločky Mornflake (39g) - jemné uvařené ve vodě se stévií, na závěr smíchané s vyšelaným bílkem (2ks) a posypané skořicí + banánové lívance

1/2 banánu

1/2 odměrky vanilkového proteinu Growing naturals

1 vajíčko

1 bílek


Banán rozmačkat, vše společně vyšlehat a upéct na pánvi potřené kokosovým olejem.

Kokosový chlebík.

80g ovesných vloček Mornflake namletých na mouku

80g kokosové mouky

4 bílky

200ml vody

4 bílky

1 čl kypřícího prášku

1 čl psyllia


Vločky rozemeleme na mouku a smícháme s kokosovou moukou, psylliem a kypřícím práškem. Můžete ještě přidat skořici nebo naopak třeba kmín, podle toho, jestli budete chléb chtít použít naslano nebo nasladko. Já nepřidávala nic, aby byl univerzání ;-) Vmícháme vodu a nakonec bílky vyšlehané do sněhu. Pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů 50 minut. Já pekla ve formě na chleba vyloženém pečícím papírem, ale těsto drží dobře pohromadě, takže vám postačí plech.


Kokosový chlebík s avokádovo-dýňovou proteinovou pomazánkou a banánem.

Rýžové chlebíčky s avokádovo-dýňovou proteinovou pomazánkou a malinami.


100g avokáda
20g dýňového proteinu Sun&seed
1/5 čl semínek z vanilkového lusku
10 kapek vanilkové stévie Zdravýden

Vše smícháme v misce a rozmačkáme vidličkou na kaši.

Chilli tofu Alfabio osmažené na kokosovém oleji se zeleninou a 1 vajíčkem, okurka a bílá ředkev, kukuřičné chlebíčky s bio rajčatovým protlakem, bílý sojový jogurt Sojade s vanilkovou stévií, amarantovými perličkami a malinami.

Ovesné vločky mornflake (40g) s čokoládovou stévií zalité horkou vodou, krémík z čokoládového rýžového proteinu Growing naturals (1:2 s vodou), vlašské ořechy, bílý sojový jogurt Sojade s vanilkovou stévií a malinami, skořice.

Totéž co předchozí, jen protein je vanilkový, místo malin borůvky a navíc kokopná semínka.

Svačiny

Proteinový vanilkový krém

1 odměrka rýžového proteinu Growing naturals
220g pevného hedvábného tofu

Rozmixovat do hladka ;-)

Wafle s pb2 a jablečno-skořicovým džemem WF.


Wafle s kokosem, pb2 a jahodovou polevou WF.
4 vaječné bílky
10g rýžové mouky
10g kokosové mouky
10g rýžového proteinu GN
5 kapek stévie
1/3 čl kypříchího prášku

Vyšlehat metličkou, upéct ve waflovači lehce vytřeném kokosovým olejem. Pečte na mírný stupeň cca 10 min. a pak nechte dalších 10 min. dojít vypnuté. Krásně změknou, netrhají se a dobře se z waflovače vyndavají.


Proteinový cheesecake s hoblinkami hořké čokolády bez cukru, kokos.

Proteinový cheesecake s arašídovým máslem a jablečno-skořicovým džemem WF.

Proteinový cheesecake s kešu máslem, borůvkovým džemem WF a kokosem.

2 balení pevného hedvábného tofu
100ml mandlového mléka Ecomil
1 vajíčko
2 bílky
3 odměrky vanilkového rýžového proteinu GN
1 čl semínek z vanilkového lusku
80 kapek vanilkové stévie

Vše rozmixovat dohladka, nalít do formy vyložené pečícím papírem, péct na 150 stupňů 60 minut, vychladit.


Čokoládové wafle s domácím čokoládovým dipem a raw mandlovým máslem Sun&seed.

3 bílky
1/2 cukety
3/4 odměrky čokoládového rýžového proteinu GN
7 kapek čokoládového stévie
1/3 čl kypřícího prášku 

Bílky vyšleháme s proteinem, stévií a kypřícím práškem, vmícháme jemně nastrouhanou cuketu a postupujeme stejně jako u předchozího receptu na wafle.


Čokoládový květákový chlebíček podle Verisi s raw mandlovým máslem Sun&seed.

150g uvařeného květáku
1 odměrka čokoládového rýžového proteinu GN
1 odměrka hráškového vanilkového proteinu GN
1 lžíce 100% kakaového prášku
3 bílky
1 vajíčko
1/2 čl prášku do pečiva
15 kapek čokoládové stévie Zdravýden

Vše rozmixovat na hladký krém, nalít do formy na chlebíček vyložené pečícím papírem. Péct na 200 stupňů 20-25 minut.

Čokoládové muffiny s domácím čokoládovým dipem a raw mandlovým máslem Sun&seed. 

Stejné ingredience i poměr jako u čokoládových waflí, jen upečené v silikonových mufinových formičkách na 200 stupňů 34 minut.


Obědy/Večeře

Shirataki DIET nudle se směsí dušené zeleniny se sojovkou, sušeným zázvorem a nudličkami seitanu.

Špagety shirataki Slendier s indickým sojovými nudličkami a směsí dušené zeleniny.

Andělské vlásky shirataki Slendier s pyré z dušené brokolice, avokáda a kořením česnek a bylinky. Sojové stripsy Beyond meat, paprika.

Nudle shirataki Slendier s karibskoiu zeleninou (obsahuje kousíčky ananasu, manga, citrónovou trávu, chilli a kapku kokosového mléka) s nudličkami seitanu.

Špagety shirataki Slendier s rajčatovou omáčkou (bio rajčatové kousky v konzervě) s bazalkou, "mletým hovězím masem" Beyond meat a dušený špenát s cibulí, česnekem a lahůdkovým droždím. 

Rýže shirataki Slendier (top!) se směsí dušené zeleniny s bylinkami a orestovaným lahůdkovým tofu Alfabio.

Jednoduše zeleninový salát s avokádem, jablečným octem a provensálskými bylinkami.

Mňam, mňam, to se mám :-) !!

17 komentářů:

Miruska řekl(a)...

Strašně moc se mi líbí ta pestrost v tvým jídelníčku! Vůbec bych neřekla, že jsou to lowcarb jídla :) A chtěla bych se tě zeptat, jestli nevadí těm steviovým kapičkám teplo - jako pečení nebo vaření?

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Mě se to tak taky líbí :-) Baví mě to a neumím si představit, jíst pořád to samé dokala. Miluju zdravé potraviny a pestrost! Vůbec jim telepná úprava nevadí ;-)

Unknown řekl(a)...

Já vždycky na instagramu obdivuju tvoje krásně barevné fotky.♥

Veronika Wisiorková řekl(a)...

Krásné to máš. Ten cheesecake rozhodně vyzkouším jen si nejsem jistá jestli jsem už někdy viděla hedvábné tofu

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Verunko, je vynikající! Dělala jsem ho už 6x a dneska asi padne po sedmé :-D Hedvábné tofu je právě od nás z Veganza Store. Odkaz je nahoře "Bez čeho se v low carb dny neobejdu".

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Děkuju :-)

Anonymní řekl(a)...

ahoj. odporucas do low carb aj Smakouna ?

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Já šmakouna nejím, protože se vyrábí z vajec z velkochovů. Ale nutričními hodnotami do LCD určitě zapadá.

Anonymní řekl(a)...

no hlavně že podporuješ bílky odkud asi? proteiny a jiné chemické náhražky odkud asi? :D šmakoun je stejný hnus jako tohle všechno:(

Anonymní řekl(a)...

Viděla jsem ho i v Tescu, v tom koutku, kde mají Asijské speciality :)

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Já nic nepodporuju, já prostě jen jím :-D Vajíčka mám domácí a sladím převážně stévií, ta chemická rozhodně není. Jestli ti to přijde jako hnus, nikdo tě to nenutí jíst ani na můj blog tě nikdo nenutí chodit ;-)

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

To je pravda. Ale cena je dvojnásobná.

Unknown řekl(a)...

Na ty vajíčka jsem se taky chtěla zeptat, ale jestli jsou domácí, tak už je mi to jasný :-)
Máš to moc pěkný, hlavně ten cheesecake, myslim, že jdu objednávat hedvábné tofu ;-)

Unknown řekl(a)...

Ahoj mohla bys,prosim napsat, jak delas to brokolicove pyre? Zkousela jsem ho, ale nikdy se mi nepovedlo takhle huste a nadychane. To tvoje stranky velmi rada sleduju uz nejakou dobu a jsem zvedava jakym smerem se budes ubirat dal. Moc obdivuju tvoji pevnou vuli a disciplinu ve vsem co delas. Zavidim :-)

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Podusím brokolici a pak jí jen rozmixuju se solí, bylinkami/kořením a troškou tekutiny - vývaru/mléka. Tedy jsem přidala 1/4 avokáda a koření z mlýnku česnek a bylinky.

Unknown řekl(a)...

Super. Vyzkousim s avokadem:-). Diky za odpoved

Nika Chic řekl(a)...

To je fakt super, taky bych chtěla mít tolik nápadů co si vařit. A už mám seznam co všechno si u vás na eshopu nakoupím do zásoby, jen co přijedu do Čech - Shirataki nevyjímaje!:) Ve Španělsku se zdravé potraviny shání dost těžko, když nežiješ ve velkoměstě. Sehnat třeba jen rostlinný protein mi dalo pěkně zabrat:)

Okomentovat