sobota 21. června 2014

Snídaně 4x stejně a přesto 4x jinak :-)

Asi jste už nejednou slyšeli, že nejlepší snídaní jsou ovesné vločky. A je to pravda! Nebo aspoň mě se na snídaně osvědčily nejlépe. Obsahují kvalitní komplexní sacharidy, minimum lepku, hodně vlákniny a dokonce i zdravé tuky a kvalitní bílkoviny. To už málo kdo ví. 12-14% podílu vloček jsou kvalitní rostlinné bílkoviny a 7% tuky.
Díky tomu všemu vám dodají energii, která se bude postupně uvolňovat. Hladina cukru tedy zůstane stabilní a člověk se cítí dobře, zasyceně a má dostatek energie. Pocit sytosti a pozvolné uvolňování energie se ještě umocní, když se přidají k vločkám bílkoviny a zdravě tuky. Jednoduchým cukrům je lepší se vyhnout a raději snídani zpestřit čerstvým ovocem s nízkým glykemickým indexem, které dobrůtku navíc obohatí o vitamíny a antioxidanty.


Pro mě je snídaně o to důležitější, jelikož je to v 90% mé přetréninkové jídlo. 1,5 - 2h po snídani mě čeká silový trénink. Takže lehce stravitlená snídaně, která mi dodá všechny potřebné živiny a energii je nezbytná!

Jak tedy vypadá ta moje ideálně snídaně? Přesně tak jak jsem jí popsala. A každý den ze stejných složek:

- 60g ovesných vloček
- 1/2 odměrky hráškového vanilkové proteinu Growing naturals
- 10g oříšků/semínek (nejčastěji konopná semínka nebo mandlové či arašídové máslo, občas
  strouhaný bio kokos nebo mandle)
- 50g lesních plodů (jahody, maliny, borůvky)


Další volitelné ingredience: Nepamatuju se, že by tam někdy chyběla skořice :-) To je prostě základ snídaně! A běda, jak nám doma dojde! To mě začíná chytat panika :-O Někdy dochucuji ještě pravou vanilkou, kakaem. A aby to bylo pěkně slaďoučné, poslouží moje milovaná stevie, bez které neudělám ani ránu. Také jsem si v poslední době oblíbila můj geniální vynález - Blažčík farms čokoládový dip bez kalorií (domácí varianta Walden farms :-D)

Recept bude snad brzy ;-)


No ale i tak. Každý den stejná snídaně? To musí být celkem nuda. Že se toho nepřejím? VŮBEC! Stačí být trochu kreativní ;-) A co se týče kuchtění, tam moje fantazie nezná konce :-) Takže i z těchto 4 základních ingrediencí + přírodních ochucovadel, si každý den kouzlím úžasné, jednoduché a bezkonkurenčně nejzdravější a nejvýživnější snídaňky.
Pokud hledáte inspiraci, ráda vás s těmi svými mňamkami seznámím. Třeba vás nějaká zaujme a také jí vyzkoušíte ;-)

Kaše
Tohle bývá nejčastější verze té mojí snídaně. Je nejrychleji připravitelná a po ránu krásně zahřeje v bříšku :-) Myslím, že netřeba dlouze představovat. Ale pro ty, co do teď ovesnou kaši nevařili to ráda zopakuji ;-)


Nejraději používám vločky celé. Na kaši jsou mi sympatičtější než vločky jemné. Kaše má pak takovou hezkou strukturu a není to jen taková plichta.


Mojí vychytávkou na přípravu kaše je rýžovar. Už si bez něj neumím představit život. Nejlepší na přípravě s jeho pomocí je, že si do něj dám ráno vločky, jen je zaliju, dám vařit a jdu si běhat. Když přijdu z kardia, teplá kašička už na mě čeká ;-)


Pokud ale nemáte rýžovar jako já, doporučuji vločky přes noc namočit do 200ml vody. Ráno dejte vločky i s vodou, která se nevcucla, do kastrůlku, přidejte stevii dle chuti (pokud chcete kaši kakaovou, tak ještě lžíci 100% odtučněného kakaa) a pomalu vařte a míchejte, dokud kaše nezhoustne. Stačí pár minutek. Pak vmíchejte protein, přiklopte pokličkou nebo talířem a nechte ještě 2 minuty odstát.


Hotovou kaši dejte do misky, přidejte ovoce, oříšky/ semínka nebo dejte navrch lžičku oříškového másla a celé hojně zasypte skořicí ;-)
Lívance

Vždycky jsem byla zvyklá jen na ty naše české lívance. Vyskládají se na talíř a pocukrují nebo se jí jeden po druhém. Když jsem ale na instagramu okoukala tuhle americkou verzi lívancových věžiček, musela jsem to hned také vyzkoušet. A myslím, že už u toho zůstanu, protože je to krása :-) Líbí se mi to i krájet!


Vločky smícháme s proteinem, 1/2 lžičkou skořice a 3/4 lžičkou kypřícího prášku bez fosfátů, zalijeme opět 200 ml vody a rozmixujeme tyčovým mixérem. Necháme 5 minut odstát (mezitím si jdu třeba něco malovat na obličej :-)). Pánev s nepřilnavým povrchem nebo ještě lépe lívanečník zlehka vytřeme kokosovým olejem ♥ 


A pak už to asi znáte - nabíráme naběračkou, nalijeme na pánev, pečeme z jedné strany, chvilku z druhé a takhle postupujeme, dokud nemáme z celého těsta jen krásné lívanečky. Případně je dejte do pánve ještě všechny nakonec rovnoměrně prohřát, jestli vám mezitím ty první zchladly.


A teď jdeme pěkně skládat na talířek - lívaneček - dip - ovoce - lívaneček - dip - ovoce - lívaneček,.... Na vrcholek lžička máslíčka a zase hora skořice samozřejmě ;-)

Plněné knedlíčky

Na co se pachtit s nějakým kynutým těstem a knedlíky, které zaberou přípravu na půl dne, když je to pak ještě nezdravé a budete po tom kynout stejně jak ty knedle :-/ Tohle mi přijde jako mnohem lákavější a lepší verze ;-)


Vločky rozemeleme na mouku v mixéru. Ovesnou mouku dáme do misky a zalijeme vřelou vodou. Nejsem si jistá množstvím, dělám to od oka ale asi cca 100 ml. Přiklopíme a necháme nabobtnat. Vznikne nám taková hustá patla. K té přisypeme protein a dobře prohněteme. Ten nám to hezky zahustí, takže budeme mít kompaktní těsto, které se dobře tvaruje jako modelína a nelepí se.
Z těsta vytvarujeme 6 stejných kuliček. Ty pak splácneme na placičku a zabalíme do ní očištěnou menší jahodu. Mezitím co koulíme kuličky a balíme jahůdky si dáme do hrnce vařit vodu. Připravené knedlíčky vhodíme do vroucí vody a čekáme dokud nevyplavou. Je to jen chvilička. Mezitím si připravíme toping. Já jsem si vzala extra navíc 3 jahody, které jsem rozmixovala se lžičkou mandlového másla a trošku dosladila stevií.
Hotové knedlíčky ještě horké jsem dala na talířek, polila jahodovo-mandlovou omáčkou, čokoládovým dipem a pro potěšní očka jsem na každý knedlíček usadila jednu pistácii ;-)
Mňamka jak blázen!

Muffinky

Už to slovo mufinek je tak roztomilé, že víte, že vás bude čekat něco úžasného :-) A taky že jo. Stačí mít doma formičky. Já mám silikonové, které mi připadají nejlepší, protože se nemusejí nijak vymazávat a krásně se z nich hotový mufík vyndavá.


 Vločky smícháme s proteinem, 3/4 lžičkou kypřícího prášku a stevií. Zalijeme 60 ml vody (opět si nejsem jistá tím množstvím, dělám to od oka, ale prostě jen tolik, aby byly vločky zalité, ale nekoupaly se). Necháme 10 minut odstát a mezitím si rozehřejme troubu na 200. Do těsta vmícháme nasekané mandle a rozdělíme ho do dvou formiček.


Když je trouba rozehřátá, šupneme tam mufy a netrpělivě čekáme cca 15 minut (opět se můžeme jít zkrášlovat nebo si čekání zkrátit čučením do šatní skříně). Když je vyndáme, necháme je ještě asi 5 minut zchladnout. Pak už jen zakydneme čoko dipem do kterého zasadíme borůvky a maliny a opět zasněžíme skořicí ;-)
Můžete si jich udělat víc i na druhý den. Skvěle se hodí, když snídáte mimo domov, ale nejlépe stejně chutnají ještě teplé.

A co vy? Co nejraději snídáte? Máte ještě nějaký nápad, co vykouzlit z ovesných? Ráda si od vás také inspiruju :-)

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

PROSÍÍM strašne by ma zaujímal recept na ten dip "blažčík farms" bez kalorií :) muffiny, kašičky a placky, alebo koláčiky robím úplne na rovnakom princípe ako ty, tie guličky s jahodami určite vyskúšam…ale keď som zbadala ten dokonalý dip, proste :33 ten musím mať :D

Anonymní řekl(a)...

Tak tohle je pecka! Komentář ti sem píšu poprvé, ale když už, tak ti chci říct, že ti moc fandím :) Bára

Anonymní řekl(a)...

A ty používáš tu stévii co máte v obchodě?? :))

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Děkuju moc :-)

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Jojo, De sen je nejlepší, kterou jsem zatím objevila ;-) Nemáme je teď skladem, ale snad brzy budou.

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Brzy bude, neboj, už se na tom pracuje ;-) Mám už hotový i vanilkový a kávový a taky italský dressink ;-) Hned jak se k tomu dostanu, sepíšu receptíky a dám to sem! Jsem výborné, mnohem lepší než ty originál. Ty mi moc nechutnaly, protože podle mě mají takový kyselý ocas :-/ A hlavně ty domácí jsou bez konzervantů a za pár korun :-)

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

A ty knedlíčky určitě vyzkoušej, jsou TOP! ;-)

Veronika Wisiorková řekl(a)...

Já si taky ze stejných ingrediencí dělám různé snídaně, ale knedlíky mě ještě nenapadly..to musím změnit :D Máš to krásné, díky za inspiraci. JInak mé oblíbené jsou taky ovesná kaše, i jáhlová je fajn, nebo různé buchty z vloček, jogurtu proteinu, ovoce, nebo lívance

Anonymní řekl(a)...

Bude někdy ten receptík na čoko dip? Strašně by mě zajímal :))

Kateřina Blažčíková řekl(a)...

Už je ;-) http://denikbojovnice.blogspot.cz/2014/06/blazcik-farms-omacky-bez-kalorii-d.html

Anonymní řekl(a)...

Děkujiii :)

Okomentovat